IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVA NAPETOST NA BLISKOM ISTOKU- Nakon napada Irana na Izrael: Osam arapskih zemalja uputilo odvojene reakcije, evo šta poručuju… (foto, video)

Generalni sekretar Savjeta za saradnju u Zalivu, Jassem Al-Bedaiwi, pozvao je uključene strane na uzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu dalju eskalaciju koja prijeti stabilnosti regije…

KAIRO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 15, 04. 2024…07: 42… NOVA NAPETOST NA BLISKOM ISTOKU- Nakon napada Irana na Izrael: Osam arapskih zemalja uputilo odvojene reakcije, evo šta poručuju… (foto, video)

Arapske zemlje pozvale su u nedjelju na uzdržanost i deeskalaciju nakon iranske vojne odmazde Izraelu, javlja Anadolu.

Saudijska Arabija, Katar, Oman, Kuvajt, Egipat, Jordan, Liban i Irak odvojeno su pozvali na maksimalnu suzdržanost i zaustavljanje eskalacije u regionu.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije pozvalo je sve uključene strane da pokažu krajnju uzdržanost kako bi ublažili rizik od rata.

Katar je pozvao sve strane da zaustave eskalaciju, pozivajući međunarodnu zajednicu da djeluje brzo kako bi se smirile tenzije u regionu.

Čitaj još:   AIDA Ćorović iz BEOGRADA: Aleksandar Vučić je glavni vinovnik govora mržnje... (foto, video)

Oman i Kuvajt su naglasili važnost uzdržanosti kako bi se izbjegli regionalni ratni rizici.

Egipat je naglasio kontinuirani angažman sa svim zainteresovanim stranama kako bi se spriječilo da region sklizne u opasnu nestabilnost, dok je Jordan pozvao na uzdržanost i odgovorno ponašanje.

BONUS VIDEO: NOVA NAPETOST NA BLISKOM ISTOKU- Nakon napada Irana na Izrael

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe je pozvalo na “maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice i spriječilo da region sklizne u nove nivoe nestabilnosti”.

Ministarstvo vanjskih poslova Bahreina pozvalo je na “posvećenost deeskalaciji, uzdržanosti i izbjegavanju eskalacije kako bi se narodi u regionu poštedjeli posljedica “.

Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa saopštilo je da će “dozvoljavanje Izraelu da nekažnjeno nastavi s kršenjem međunarodnog prava dovesti do teških posljedica koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost regiona”.

Generalni sekretar Savjeta za saradnju u Zalivu, Jassem Al-Bedaiwi, pozvao je uključene strane na uzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu dalju eskalaciju koja prijeti stabilnosti regije.

BONUS VIDEO Puljić: Koalicija Izraela i arapskih zemalja protiv Irana

Čitaj još:   NIDŽARA AHMETAŠEVIĆ- se oglasila: "Prolazimo kroz razna poniženja koja nam priređuju oni koji su PRIGRABILI VLAST..." (foto)

izvor iBalkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more