IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILIVOJE Katnić da se brani sa slobode uz medicinsku zaštitu: VLADIMIR Novović ne smije da dopusti da se izazove smrt u pritvoru! (foto, video)

Otvoreno pismo Crnogorskog helsinškog odbora i grupe crnogorskih građana glavnom specijalnom tužiocu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti vijesti, nedelja, 21, 04. 2024… 00: 42… MILIVOJE Katnić da se brani sa slobode uz medicinsku zaštitu: VLADIMIR Novović ne smije da dopusti da se izazove smrt u pritvoru! (foto, video)

Pretpostavljajući da je Specijalno državno tužilaštvu, ima i obavezu, namjeru i interes da g. Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu – ako je i kada je bude podiglo- a ne da dopusti, tj. da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije/bez suđenja, zahtijevamo da se g. Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu– upozorava se u otvorenom pismu CHO i grupe građana…

Pismo CHO i grupe građana

Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava i grupa građana uputili su otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, i svima koji su uključeni u postupanje prema nekadašnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, u kojem naglašavaju da je hapšenje i pritvaranje Katnića bilo ,,praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka“.

Uz konstataciju da je Katnić ozbiljno narušenog zdravlja a njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogroman rizik po njegov život, CHO i grupa građanskih aktivista zahtijevaju da se ne dopusti Katnićeva smrt u Istražnom zatvoru, već da mu se omogući odbrana sa slobode uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

-Pismo koje je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio dnevnom listu Pobjeda, portalu Standard i novinaru Šekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, koje je praćeno nezapamćenom orkestriranom političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka– ističe se u pismu, uz napomenu da Katnićeva odluka da štrajkuje glađu u Istražnom zatvoru u Spužu izaziva ogromni rizik po njegov život.

Čitaj još:   PREDAO SE U SARAJEVU, U BANJALUKU SPROVEDEN: Ubicu Slaviše Krunića niko od advokata neće da brani... (video)

Naglašava se da SDT, nadležni organi i država Crna Gora ne smiju dopustiti da se izazove Katnićeva smrt i da mu se tako presudi prije suđenja.

-Pretpostavljajući da je Specijalno državno tužilaštvu, ima i obavezu, namjeru i interes da g. Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu – ako je i kada je bude podiglo – a ne da dopusti, tj. da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije/bez suđenja, zahtijevamo da se g. Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu – upozorava se u otvorenom pismu CHO i grupe građana. 

Naglašavaju da se ,,eventualna optužnica se mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima“.

-G. Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu. Selektivna i politički motivisana “pravda” je gora i od najgore nepravde. Postupanje prema g. Katniću mora biti zakonito u svakom detalju. Bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen– napominje se.

Na kraju otvorenog pisma upozoravaju se i specijalni tužilac Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema Katniiću, koje mu ugrožava život, na moguće pravne posljedice. 

-Ukoliko glavni specijalni tužilac g. Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema g. Katniću, budu ignorisali njegova neotuđiva ljudska prava, onda moraju biti svjesni i krivično-pravne odgovornosti koju sa sobom, pred očima crnogorske i međunarodne javnosti, nosi nehumano i protivzakonito postupanje – kaže se na kraju pisma koji potpisuje članovi Crnogorskog helsinškog komiteta i desetina crnogorskih građanskih aktivista.

Kako saznaje Pobjeda, podrška otvorenom pismu će se, u formi elektronske peticije, sjutra moći potpisivati.

Pismo su u potpisali: Tamara Nikčević, CHO; Šeki Radončić, CHO; Feđa Klikovac, CHO; Nikola Martinović, CHO; Nebojša Kaluđerović, CHO; Miodrag Vlahović, CHO, kao i grupa građana – Svetlana Pajović MusićAna PejovićIvana Pajović, Hajdana Lompar HuterAleksandra BurzanMaja MiličkovićBoriša Borozan, Olivera Bojanić, Vidosava Pejović, Miloš Radović, Ljiljana Pešić, Kaćuša Krsmanović, Tinka Đuranović, Draško Đuranović, Sara Pejović, Dragan Nikčević, Antonina Bojanić, Svetozar Pejović, Dijana Nikčević, Slavka Pejović, Valentina Tina Boljević, Mileva Pajović, Miodrag Bajković, Veljko Martinović, Marija Pejović Rebronja, Radomir Pajović, Snežana Lakić, Obren Medenica, Vesna Vukčević, Senka Vukčević, Žarko BegovićDragan VujovićĐorđe BegovićJulija Pavićević, Dragan RadulovićŽarko Krivokapić, Marko Popović...

Čitaj još:   ALEKSANDA bivša srbijanska manekenka se udala za jadnog od NAJBOGATIJIH RUSA: SADA SE NALAZE POD SANKCIJAMA EU... (foto, video)

BONUS VIDEO: Milivoje Katnić: Zaštitili smo Medojevića kada su ga ŠAMARALI KAO ŽENETINU i udarali u DEBELO MESO

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more