IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore: Usvojeni amandmani na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, MVP ih šalje u ponedjeljak… (foto, video)

Vlada Crne Gore na večerašnjoj je elektronskoj sjednici usvojila dva amandmana na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 12, 05. 2024… 01: 12… Na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore: Usvojeni amandmani na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, MVP ih šalje u ponedjeljak… (foto, video)

Iz više izvora iz Vlade potvrđeno da je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić izdvojio mišljenje, a da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković nije glasao

Između ostalog, Ministarstvu vanjskih poslova naloženo je da amandmane u ponedjeljak uputi predlagačima rezolucije.

Podsjetimo, prvi amandman tiče se toga da ne postoji kolektivna krivica za genocid u Srebrenici, a drugi govori o tome kako je Republika Srpska entitet u sklopu Bosne i Hercegovine.

Ranije tokom sedmice, premijer Milojko Spajić poručio je kako će Crna Gora glasati za Rezoluciju, ali i da neće odustati od amandmana.

Prije toga, iz njegove partije Evropa sad kazali su kako su kod amandmana posredovale Sjedinjene Američke Države. No, to su demantovali iz ambasade SAD, navodeći kako je Stejt department samo imao uvid u amandmane.

Čitaj još:   VELIKE KAZNE, UHAPŠENO: 28 ljudi, pijani i nadrogirani vozili električne romobile...

Joković je lider, a Šćekić potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP).

U predlogu Vladine informacija o amandmanima, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da Crna Gora kao država koja gaji kulturu sjećanja i održava dobrosusjedske odnose, pokazuje “poseban senzibilitet prema onim temama koje su od važnosti za suživot, saradnju i pomirenje u regionu”.

U tom kontekstu, kako se navodi, od vitalnog je značaja da se, po pitanju predložene rezolucije, izbjegnu svi nesporazumi, nerazumijevanja i politizacija njenog teksta, “odnosno da se očuvaju njene civilizacijske namjere, ne ostavljajući mjesta dilemama i pogrešnim interpretacijama”.

Predlogom koji su inicirale Njemačka i Ruanda traži se da se 11. jul proglasi za međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Glasanje u Skupštini Ujedinjenih nacija trebalo je da bude 2. maja, ali je odgođeno. Novi termin glasanja još nije utvrđen.

Na večerašnjoj elektronskoj sjednici Vlade nije bilo rasprave o predlogu rezolucije.

BONUS VIDEO: DNEVNIK: Vlada nije razmatrala rezoluciju o Srebrenici

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: Nećete vjerovati: u ovoj zemlji nekada su heroji bili radnici, a ne pjevači, dileri i političari... (foto)

izvor Portač Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more