IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRONAĐEN način da se produži pritvor Milivoju KATNIĆU i Zoranu LAZOVIĆU: Tužilaštvo proširilo istragu– zarade od prodaje rakije i placa Šoškić, vidi kao prihode od kriminala… (foto)

Specijalno državno tužilaštvo našlo je način da produži pritvor bivšem Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i bivšem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću tako što je izdalo naredbu za proširenje istrage.

Tužilac je navodno ”pronašao” municiju oružje kod Katnića i Lazovića. Neznatne količine zaplijenjenog ”aresnala”, uz prebiranje po ugovoru o prodaji Katnićevog placa, odnosno prodaji rakije biće dovoljne da se politički progon dva pritvorenika nastavi i narednih mjeseci. S obzirom na to da Katnić već skoro mjesec štrajkuje glađu, a žeđu od 6. maja, malo je vjerovatno da će dočekati kraj istrage.

Specijalno državno tužilaštvo i specijalni tužilac Miloš Šoškić donijeli su naredbu o proširenju istrage protiv Milivoja Katnića i Zorana Lazovića. U Šoškićevoj naredbi piše da je Katnić zaključio fiktivni ugovor sa turskim državljaninom Yuksel Namikom za prodaju nekretnine u namjeri, kako navodi Šoškić, da lažno prikaže porijeklo novca.

“Okrivljeni Milivoje Katnić je u aprilu i maju 2022. godine, u Danilovgradu, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, znajući da je zabranjeno, lažno iznosio činjenice o porijeklu novca za koji je znao da je stečen kriminalnim radnjama, u na način da je 06.04.2022 je navodno sklopio ugovor o namjeri kupoprodaje nekretnine sa navodnim kupcem Yuksel Namikom, državljaninom Republike Turske, u kojem je navedeno da mu je kupac isplatio iznos od 30.000,00 eura kao kaparu na dan dana potpisivanja ugovora, a 11.05.2022. godine potpisao izjavu da mu je…

Kupac Yuksel Namik isplatio iznos od 30.000,00 € na ime uplate kapare, iako je znao da mu Yuksel Namik nije isplatio taj novac, niti da je s njim sklopio sporazum o namjeri kupovine nekretnine, već da je na taj način neistinito prikazao porijeklo novca stečenog kaznenim djelom i izvršenjem kaznenog djela stvaranja zločinačke organizacije, zbog čega se protiv njega vodi istraga”, piše u naredbi.

Osim toga, specijalni tužilac Šoškić navodi i da je u Katnićevoj kući pronađena municija i djelovi oružja.

“Katnić je u kući držao ukupno 14 komada municije sa oznakom „PPU 30 CARB“, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija”, piše u naredbi.

Čitaj još:   MILIVOJE Katnić: DRITANU Abazoviću je kodno ime ”ŠOK” u službama susjednih država, a ”Brat” u kriminalnoj grupi...

Katnić je u svojoj odbrani naveo da je znao da će biti lišen slobode, te da je noć prije lišenja slobode kod kapije svog dvorišta pronašao sanduk sa municijom koji je očito pao u ruke ljudi koji su čekali da ga liše života i dovedu ga u njegovu kuću. Vezano za sklapanje ugovora o namjeri kupoprodaje nekretnine, ustvrdio je da je sve napravio pokojni Mileta Drobnjak, te da ne zna kako je pronašao kupca.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić je i za Zorana Lazovića “pronašao” da je lažno prijavio porijeklo novca tako što je prijavljeni novac prikazao kao prihod od prodaje rakije.

“Okrivljeni Zoran Lazović je u periodu od 01.06.2019. godine do 07.03.2024. godine, u Podgorici, svjestan svog djela, čije izvršenje je htio, znajući da je zabranjeno, lažno iznosio činjenice o porijeklu novca za koji je znao da je stečen kriminalnim radnjama, na način kako je to dostavljeno Agenciji za sprječavanje korupcije i to:

  • dana 27.08.2019. godine, odnosno u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost, lažno prijavio da je u maju i junu te godine ostvario prihod od poljoprivrede u iznosu od po 1.666,67 €;
  • dana 31.03.2020. godine, odnosno u redovnom godišnjem izvješću za prethodnu godinu lažno prikazao da je tokom 2019. godine ostvario prihod od poljoprivrede u iznosu od 2.000,00 € mjesečno;
  • dana 12.03.2021. godinu, odnosno u redovnom godišnjem izvještaju za prethodnu godinu i u izvještaju koje podnosi u roku od 30 dana od dana prestanka dužnosti, pokazao da je tokom 2020. godine ostvario prihode od poljoprivrede u iznosu od 2.500,00 € mjesečno. ;
  • dana 24.03.2022. godine, odnosno u izvještaju podnesenom po prestanku funkcije, pokazao je da je tokom 2021. godine, u martu, aprilu, maju, junu, julu, avgustu septembru, oktobru, novembru i decemmbru, iskazao da je ostvario dohodak od poljoprivrede u iznosu od po 2.500,00 € mjesečno;
  • dana 07.03.2024. godine, odnosno u izvještaju podnesenom po prestanku funkcije, pokazao je da je tokom 2022. godine, u martu, aprilu, maju, junu, julu, avgustu, septembru, oktobru, novembru i decembru pokazao da je ostvario prihode od poljoprivrede u iznosu od po 2.500,00, iako je znao da njegova imovina nije registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo i da ne ostvaruje prihode od poljoprivrede, ali je na taj način lažno prikazivao porijeklo novca stečenog kriminalnim radnjama i počinjenje kaznenog djela stvaranje zločinačke organizacije”, piše između ostalog u naredbi o proširenju istrage.
Čitaj još:   ANA IZ JA(R)KOVA: Premijerka Srbije ostat će u vili u kojoj je živjela Titova supruga Jovanka Broz... (foto + video)

I za Lazovića, Šoškić ima dodatak o oružju i neovlašćenom posjedovanju.

“U svojoj kući u Orahovicu Lazović je držao ukupno 114 komada municije u četiri okvira, kalibra 7,62 mm, čije je posjedovanje građanima zabranjeno, s obzirom da se radi o dijelovima automatskog vatrenog oružja i municije za automatsko vatreno oružje, dok je u svojoj kući na adresi Potkrajci bb, bez odgovarajuće oružne isprave, držao pušku marke “Beretta” i 15 komada lovačkke municije.

autor: S Rastoder

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more