IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUKE IZ TEHERANA: Ebrahim RAISI bio je zaštitnik islamskih vrijednosti, naslijedit će ga Mohammad MOKHBER, sve je odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei… (foto, video)

Iranski ustav nalaže da u slučaju smrti predsjednika, prvi potpredsjednik preuzima, uz odobrenje vrhovnog vođe, ovlasti i funkcije predsjednika…

TEHERAN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 20, 05. 2024… 09: 12… PORUKE IZ TEHERANA: Ebrahim RAISI bio je zaštitnik islamskih vrijednosti, naslijedit će ga Mohammad MOKHBER, sve je odobri iranski vrhovni vo

Ebrahim Raisi, predsjednik Islamske Republike Iran, koji je jučer poginuo u helikopterskoj nesreći u Istočnom Azerbejdžanu decenijama je bio jedna od ključnih figura u iranskoj politici i pravosudnom sistemu.

Rođen 1960. godine u gradu Mašhadu, Raisi je postao poznat kao tvrdokorni konzervativac i dugogodišnji član iranskog klerikalnog establišmenta.

Rođen 1960. godine u gradu Mašhadu, Raisi je postao poznat kao tvrdokorni konzervativac i dugogodišnji član iranskog klerikalnog establišmenta

Ebrahim Raisi potiče iz religiozne porodice i od mladosti je bio uključen u islamske škole. Nakon pobjede Islamske revolucije 1979. godine, pridružio se redovima revolucionarnih vlasti. Diplomirao je pravo na Univerzitetu Motahari, specijalizirajući se za islamsku jurisprudenciju i islamsko pravo, što mu je omogućilo brzi uspon u iranskom pravosudnom sistemu.

Raisi je svoju pravosudnu karijeru započeo kao tužilac u nekoliko iranskih provincija, gdje je stekao reputaciju strogog i neumoljivog službenika. Godine 1988. imenovan je u specijalnu komisiju koja je nadzirala pogubljenja političkih zatvorenika, što je kasnije postalo kontroverzno pitanje i predmet mnogih kritika od strane međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Tokom godina, Raisi je zauzimao niz visokih pozicija u iranskom pravosudnom sistemu, uključujući uloge vrhovnog tužioca i šefa državnog tužilaštva. Njegovo imenovanje na čelo pravosuđa 2019. godine bilo je dio šireg napora da se ojača konzervativna kontrola nad ključnim institucijama u zemlji.

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević: DF poziva na mijenjanje ustava CRNE GORE, "građanske partije" se prave mrtve... (foto, video)

Ebrahim Raisi se kandidovao na predsjedničkim izborima 2017. godine, ali je izgubio od Hasana Rohanija. Međutim, u junu 2021. godine, Raisi je ponovo ušao u predsjedničku trku i ovoga puta pobijedio, preuzevši dužnost predsjednika Islamske Republike Iran u augustu iste godine. Njegova pobjeda je bila široko očekivana, s obzirom na podršku koju je uživao među konzervativnim establišmentom i Revolucionarnom gardom.

Raisi je često bio na meti kritika zbog svog učešća u događajima iz 1988. godine, kada je na hiljade političkih zatvorenika pogubljeno. Organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International, optužile su ga za kršenje ljudskih prava. Njegova tvrdokorna politika prema unutrašnjim pitanjima i zapadnim zemljama dodatno je polarizirala iransku političku scenu.

Kao predsjednik, Raisi je nastojao da unaprijedi iranske odnose sa susjednim zemljama, posebno s Kinom i Rusijom, dok je zauzimao čvrst stav prema Zapadu, posebno Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova administracija se suočila s izazovima poput ekonomskih sankcija, pandemije COVID-19 i unutrašnjih političkih nemira.

Ebrahim Raisi ostavlja iza sebe složeno nasljeđe. Za jedne, on je simbol konzervativne stabilnosti i čuvar islamskih vrijednosti, dok je za druge kontroverzna figura povezana s kršenjem ljudskih prava i represivnim mjerama. Njegov uticaj na iransku politiku će se sigurno osjećati još godinama, dok Iran nastavlja da se suočava sa izazovima kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Čitaj još:   "TREBA DA SE PAMTI, DA SE ŽALI, DA NEMA MRŽNJE": Crnogorci i šta njima znači Srebrenica? (foto i video)

Ebrahim Raisi će ostati upamćen kao lider koji je obilježio jedno turbulentno razdoblje u iranskoj historiji, balansirajući između očuvanja unutrašnje stabilnosti i suočavanja s pritiscima sa svih strana.

BONUS VIDEO: SON DAKİKA | Reuters: İran Cumhurbaşkanı Reisi Hayatını Kaybetti!

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more