IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EMIR SULJAGIĆ: “MUP RS- a zataškava slučaj, meni su prijetili…” (foto)

Predmet je formiran u ponedjeljak, 10. juna, po obavještenju Policijske uprave Zvornik.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić bit će saslušan u Policijskoj upravi Zvornik u srijedu, 19. juna, u svojstvu osumnjičenog, rečeno je danas Srni u ovoj upravi. 

Suljagić će biti saslušan u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, jer je “osumnjičen da je 31. maja počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti kada je telefonom upućivao prijetnje pomoćniku načelnika Policijske uprave Zvornik Adisu Cibraliću”. 

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik u predmetnom slučaju postupaju pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koje je formiralo predmet protiv Suljagića zbog ugrožavanja bezbjednosti policijskog službenika. 

Povodom ovog slučaja oglasio se i Suljagić na društvenoj mreži X, a njegov post prenosimo u cjelosti: 

“Sada činjenice. Policijski službenik PU Zvornik Adis Cibralić 31. maja ove godine telefonom, neovlašteno i kršeći zakon, u dosluhu ili dogovoru sa meni nepoznatim osobama, kontaktirao službenika MCS i postavljao mu pitanja koja se tiču moje sigurnosti i o tome da li je i kada davao izjave o posljednjim prijetnjama koje su mi upućene i kojima je svjedočio on i još dvoje članova Upravnog odbora.

Odlukom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, nažalost, imam policijsku zaštitu jer je procjena nadležnih agencija za provođenje zakona da je moja sigurnost ugrožena zbog posla koji obavljam kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Čitaj još:   NAU- (Nacionalna Albanska Unija): ALEKSANDAR Vučić šovinističkim se izjavama grubo miješa u unutrašnje stvari CRNE GORE... (foto)

Pošto sam nezakonito postupanje službenika Cibralića shvatio kao čin ugrožavanja sigurnosti, odmah sam o tome obavijestio DKPT koja je sačinila službenu zabilješku i proslijedila je na dalje postupanje OSA-i, SIPA-i MUP Rs.

Očigledno je da lažnom prijavom MUP Rs pokušava zataškati krivično djelo ugrožavanja sigurnosti štićenog lica od strane njihovog službenika. O svemu više iduće sedmice.”

Predmet je formiran u ponedjeljak, 10. juna, po obavještenju Policijske uprave Zvornik.

Suljagić je juče bio u Policijskoj upravi Zvornik, ali nije saslušan bez prisustva advokata.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je u predmetu protiv lica čiji su inicijali E.S. u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti počinjenog na štetu policijskog službenika naložilo prikupljanje dokaza za donošenje tužilačke odluke, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

Cibralić je 31. maja telefonom kontaktirao i ispitivao službenika MCS o Suljagićevoj sigurnosti o čemu je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela sačinila službenu zabilješku i proslijedila je OSA-i, SIPA-i i MUP-u RS. Međutim, očigledno je da MUP RS pokušava zataškati taj slučaj lažnim prijavljivanjem Suljagića.

Čitaj još:   HAOS U CRNOJ GORI! Eksplozija u parlamentu! Uhapšeni svi poslanici DF-a...

izvor: SB

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more