IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BORIS Mugoša: Slijede dvije sedmice skidanja maski, vlast ima nepopravljivu konstrukcionu grešku… (foto)

Uoči nastavka skupštinskog zasjedanja i najavljene rekonstrukcije vlade ”imamo paket ucjena koje nemaju veze sa koalicionim Sporazumom”, nego sa ”foteljama kao najjačim vezivnim tkivom” subjekata aktuelne parlamentarne većine, ističe Mugoša

Potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša očekuje burne događaje na političkoj sceni Crne Gore narednih sedmica. Uoči nastavka skupštinskog zasjedanja i najavljene rekonstrukcije vlade “imamo paket ucjena koje nemaju veze sa koalicionim Sporazumom”, nego sa “foteljama kao najjačim vezivnim tkivom” subjekata aktuelne parlamentarne većine, ističe Mugoša.  

Zato je “sve moguće”, uprkos eksplicitnim najavama Milana Kneževića da DNP neće glasati za smjenu ministra pravde Andreja Milovića prije nego parlament usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

– Prosto, biće vrlo zanimljivo. Prvo će biti zanimljivo da li će se dozvoliti ministru pravde da govori na toj sjednici. Po mom sudu bilo bi ti još jedno, dodatno urušavanje parlamenta ako se Miloviću ne dozvoli da govori.”

Hoću da čujem zbog čega je Milović opasan  po CG

Potpedsjednik SD podsjeća da je u dva prethodna slučaja smjene ministara u parlamentu, Rašku Konjeviću i Vladimiru Leposaviću bilo dozvoljeno da učestvuju u raspravi. Saglasan je da bi zabrana Miloviću da govori u parlamentu bila shvaćena u javnosti kao izraz straha i slabosti premijera Spajića i PES. No, jedan razlog smatra važnijim od svih ostalih:

–  Ja hoću da dobijem odgovore na ozbiljna pitanja. U šturom prijedlogu za razrješenje Milovića, punom floskula, imate jednu vrlo ozbiljnu tezu: premijer je napisao da bi njegovo ostajanje na funkciji dodatno ugrozilo interese Crne Gore s aspekta unutrašnje i vanjske politike!

Zbog toga sam na Kolegijumu rekao da Miloviću treba omogućiti obraćanje u parlamentu. Mislim da je to veoma ozbiljna optužba koja zahtijeva odgovor!”

Svi kalkulišu uoči rekonstrukcije

Na pitanje da li bi se glasanje o smjeni Milovića moglo izroditi u preispitivanje povjerenja Spajiću, Mugoša kaže da u trenutnim okolnostima svi premijerovi partneri kalkulišu, osim Mandićeve NSD, čiji je savez sa PES postao čvrst. Zato ne može da prognozira pravac u kom bi stvari mogle da krenu narednih dana.

Čitaj još:   NOVI ZAPALJIV RATNOHUŠKAČKI GOVOR NA KOZARI: Dodik "dao" velikosrpskim nacionalistima 78 godina da završe projekat star skoro dva vijeka... (foto, video)

– Mnogo toga će se znati nakon ove dvije neđelje. Mislim da će, definitivno, određene maske da padaju”.

Gost DRV naglašava da je bilo dosta iščekivanja kako će se neki nosioci vlasti pozicionirati i da će konačno biti jasno “je li neko nekome prirodni partner ili nije”.

Mugoša tu jasno aludira na odnos PES i NSD, a povodom najava da bi Bošnjačka stranka mogla ući u Spajićevu vladu sa djelovima bivšeg DF, dodaje da je to test principijelnosti, uz naglasak da o toj mogućnosti pričaju svi osim BS, iz čijih redova još niko nije najavio tu mogućnost. Sa poštovanjem se prisjetio nekadašnjeg predsjednika BS Rafeta Husovića, koji je 2016. odbio ponudu da njegova stranka sama formira vladu, uz podršku prosrpske opozicje.

– Zbog toga ja vjerujem da će kod određenih strateških odluka prevagnuti dugoročno razmišljanje. S druge strane, u ovakvoj većini, u vlasti koja funkcioniše na ovakav način, ja mislim da bilo ko da uđe ne može ništa suštinski popraviti. Ova vlast ima konstrukcionu grešku jer je skup subjekata koji jedan drugome ne vjeruju.”

Dvojno državljanstvo izazvalo bi temeljan potres

Mugoša dodaje da je ta falinka nepopravljiva, što će za posljedicu imati sve veću nestabilnost u Crnoj Gori. Dodatan faktor rizika po stabilnost i budućnost je, ističe gost Antene M, najava izmjena Zakona o dvojnom državljanstvu.

– Analizirao sam i razmišljanja nekih ljudi koji jesu za to da se mijenja koncept dvojnog državljanstva. Čak i oni kažu da u ovako kompleksnom ambijentu, u ambijentu opšteg nepovjerenja, takve stvari ne treba otvarati. jer je to vrlo ozbiljno pitanje.”

Otvaranje pitanja dvojnog državljanstva, zaključuje Mugoša, može da dovede do “temeljnih potresa” u društvu. To nema nikakve veze sa “mržnjom prema Srbima”, insistira poslanik SD i upozorava na opasnost takvoga narativa.

– Ta poruka, to građenje politike na narativu da ja ne volim nekoga zato što je Srbin – to je drska i notorna laž!”

Naša ekonomija raste, ali se ne razvija

Boris Mugoša je, ukazujući da se o ekonomiji i dalje najmanje priča, iako je najavljivano da će životni standard biti centralna tema i briga nove vlasti, iznio brojne podatke o lošoj strukturi crnogorske ekonomije. Očekuje eskalaciju problema jer je prošle godine naš izvoz bio manji od uvoza samo prehrambenih proizvoda. Planirana rekonstrukcija termoelektrane za narednu godinu samo će te bilanse pogoršati.

Čitaj još:   ŠOKANTAN RASPLET DRAME u "GRUPI A" na EURO 2024: Prvo su Švajcarci ispustili Njemačku, na kraju Mađari u 100. minuti srušili Škote... (foto, video)

– Pogledajte nam strukturu budžeta! Nama je 93% državnog budžeta potrošnja, a 7% kapitalni, razvojni, dio koji treba da donese novu vrijednost! E zamislite vi takvu strukturu budžeta! Pa vidite kreditna zaduženja građana. Idu strmoglavo uvis, preko 1,7 milijardi eura! Znači da mi imamo klasičnu potrošačku ekonomiju, a nema para da se troše! Nego se rade iz zaduženja ili vrtimo jedne iste pare kroz sistem!”

Ovakva struktura modela je neodrživa, pokazuje to i analiza održivosti privrede, naročito malih i srednjih preduzeća. “Naša privreda raste, ali se ne razvija” kaže Boris Mugoša, uz objašnjenje da je “rast” kvantitet, a “razvoj” kvalitet.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more