IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CIJELA EVROPA MOGLA BI DA OSTANE BEZ STRUJE?! Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema ne vjeruje da je uzrok energetskog kolapsa TOPLOTNI UDAR: Evo šta su službe utvrdile… (foto, video)

Prva saznanja hrvatskih institucija i kompanija zaduženih za snabdevanje električnom energijom o uzrocima kolapsa elektroenergetskog sistema u Dalmaciji, BiH, Crnoj Gori i Albaniji u petak upućuju na kvar na dalekovodu između Albanije i Grčke…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 22, 06. 2024… 00; 12… CIJELA EVROPA MOGLA BI DA OSTANE BEZ STRUJE?! Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema ne vjeruje da je uzrok energetskog kolapsa TOPLOTNI UDAR: Evo šta su službe utvrdile… (foto, video)

Prva saznanja hrvatskih institucija i kompanija zaduženih za snabdevanje električnom energijom o uzrocima kolapsa elektroenergetskog sistema u Dalmaciji, BiH, Crnoj Gori i Albaniji u petak upućuju na kvar na dalekovodu između Albanije i Grčke.

electrical substation and a high voltage electric line

– Za istragu ovakvih incidenata na evropskom nivou osnivaju se ekspertski paneli koji će uraditi izveštaj o poremećaju ovog tipa. Kao rok za istragu i izradu izveštaja predviđeno je vreme od šest meseci, što potvrđuje da su istrage detaljne i kompleksne. Iako imamo neke preliminarne podatke o uzrocima ispada, bilo bi neodgovorno da ih sada iznosimo kao konačne.

Ispad sistema u Hrvatskoj je bio trenutan – naveo je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema u Hrvatskom operateru prenosnog sistema (HOPS) Danko Blažević potvrdivši da se ispad u sistema dogodio u petak u 12.25.

Problemi sa internetom

Blažević nije sklon proceni da je do kvara došlo zbog toplotnog udara koji traje na području Balkana. Potvrdio je da su problemi sa internetom koje su prijavili potrošači u Dalmaciji u vezi sa ispadom elektroenergetskog sistema.

– Ako internetski provajderi troše električnu energiju iz sistema i nemaju rezervna napajanja, sigurno da ne mogu pružiti svoje usluge kako treba – naznačio je Blažević.

dalekovod
dalekovod

Složio se sa ocenama da je južni deo Hrvatske po pitanju električne energije zavisan od Crne Gore jer je, podsetio je HOPS-ov stručnjak, cela Evropa međusobno uvezana u snabdevanju strujom što, zaključio je, ima i prednosti i mane.

– Prednosti su da možemo uvoziti ili izvoziti električnu energiju, a mana je da se poremećaji prenose iz jednog sistema u drugi – upozorio je Blažević.

Čitaj još:   DRAMATIČNE BROJKE: Na snazi nove mjere Kriznog štaba FBiH, najgore je u Sarajevu… (foto)

Govoreći o reakciji HOPS-a i HEP-a na pucanje elektroenergetskog sistema naslonjenog na Crnu Goru, Blažević je pojasnio da se u takvim situacijama aktiviraju sistemi relejne zaštite koji u deliću sekunde reagiraju i ograniče kvar.

Ovo nije prvi incident

– Teoretski može cela Evropa da ostane bez električne energije – dodao je Blažević. Objasnio je da se prespajanje snabdevanja električnom energijom obezbeđuje aktiviranjem dalekovoda koji prosleđuju napon na distribuciju, koja dalje distribuira energiju. On je demantovao tvrdnje da je prvi put došlo do kolapsa snabdevanja električnom energijom, i podsetio da je devedesetih godina prošlog veka Dalmacija 73 puta imala prekid snabdevanja.

– Tačno je da se ovako nešto nije odavno dogodilo, ali izvan Hrvatske to se događalo, na primer, u Italiji ili Ekvadoru nekidan – podsetio je Blažević.

Na pitanje zašto se događaju ispadi, HOPS-ov stručnjak je odgovorio da nema jedinstvenog uzroka. Ministar privrede Ante Šušnjar izrazio je zadovoljstvo reakcijom HOPS-a i HEP-a u sanaciji ispada elektroenergetskog sistema. Dogodio se ispad u elektroenergetskim sistemima u međunarodnim okvirima, s obzirom na to da su iz napona ispali deo Hrvatske, Crna Gora, BiH i Albanija.

– Utvrđuju se detalji i uzroci ispada. Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru kod nas.

S obzirom na to da sistemi funkcionišu po zakonu spojenih posuda i deo naše mreže je ostao bez napona. Već u ovom trenutku je veći deo gradova gde je došlo do ispada opskrbljen električnom energijom. Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon, s obzirom na to da se radi o vrlo osetljivim stvarima. Sve dežurne i hitne ekipe su na terenu, tako da mislimo da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju – naveo je ministar Šušnjar.

Ispituje se tačan uzrok ispada sistema

Na pitanje hoće li snabdevanje električnom energijom tamo gde je vraćena posle ispada biti stabilna i održiva, Šušnjar je odgovorio potvrdno pojasnivši da je do nestanka struje zbog ispada sistema došlo od granica s Crnom Gorom i BiH do Zadra, a brzom intervencijom, rekao je ministar, električna energija iz severnog dela države puštena u južni deo, u kojem je došlo do ispada.

Čitaj još:   DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA...

Do ispada je moglo da dođe zbog visokih temperatura, zbog prevelike potrošnje i drugih razloga, ali u ovom trenutku ne znamo gde je i šta je uzrok. U ispitivanje uzroka uključene su sve kompanije koje se bave distribucijom i mrežom u državama koje su obuhvaćene ovim ispadom – naveo je Šušnjar.

Na pitanje kada će i u poslednje domaćinstvo koje je u petak ostalo bez električne energije zbog ispada biti vraćena struja, ministar privrede rekao je da se takav rok ne može proceniti, dodavši da se na vraćanju struje stalno i predano radi.

BONUS VIDEO; POTPUNI KOLAPS! Crna Gora, BiH, Hrvatska, Albanija i Grčka bez struje: Neviđeni haos u regionu!

(Jutarnji list)

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more