IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović, IVAN Vujović i VATROSLAV Belan će 11. jula prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima… (foto)

Lideri novoformiranog Evropskog saveza Damir Šehović, Ivan Vujović i Vatroslav Belan će 11. jula, povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima, najavili su iz ovog saveza.

Tokom komemoracije će biti sahranjeni identifikovani posmrtni ostaci još 14 žrtava.

„Šehović, Vujović i Belan će pored odavanja počasti srebreničkim žrtvama u Bosni i Hercegovini imati i nekoliko susreta sa tamošnjim zvaničnicima, uključujući i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denisa Bećirovića“ navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je, prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, u Srebreniciu julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

„Skupština Crne Gore je 17. juna 2021. godine usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici održanoj 23. maja ove godine usvojila Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. Rezolucijom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Nakon usvajanja Rezolucije, počast žrtvama se odaje širom svijeta“, kazali su iz Evrospkog saveza.

Čitaj još:   ITALIJA Pijani vozač pokosio radnike sa Balkana, ostavio ih da vrište i u bolovima...

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more