IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VANDA Babić Galić: Hrvatska će uzvratiti Crnoj Gori zbog usvajanja rezolucije o Jasenovcu… (foto, video)

“Žalosti nas što je Crna Gora našu otvorenu i prijateljsku ruku i sve što smo za njen evropski put činili prepoznala kao slabost, a ne kao kao kvalitet i snagu”, dodala je savetnica hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana…

ZAGREB- PODGORICA: Hrvatska, Crna Gora, vijesti, utorak, 09, 07. 2024… 00: 12… VANDA Babić Galić: Hrvatska će uzvratiti Crnoj Gori zbog usvajanja rezolucije o Jasenovcu… (foto, video)

Posebna savjetnica hrvatskog šefa diplomatije Vanda Babić Galić izjavila je da će Hrvatska uzvratiti Crnoj Gori zbog usvajanja rezolucije o Jasenovcu, ali nije precizirala kako, odnosno hoće li blokirati crnogorski put ka Evropskoj uniji.

“Smjer djelovanja, vrijeme i način će odrediti vlada i premijer (Andrej Plenković). Nećemo to najavljivati preko medija, ali oni koji treba da se brinu nisu hrvatski građani ni Republika Hrvatska. Dakle, kako? Znaćete”, odgovorila je Babić-Galić u danas objavljenom intervjuu Večenjem listu, upitana hoće li Hrvatska blokirati put Crne Gore u EU i kako.

Ona je podsjetila da je Hrvatska uputila “snažnu i jasnu notu” Crnoj Gori pošto je nedavno u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

“Žalosti nas što je Crna Gora našu otvorenu i prijateljsku ruku i sve što smo za njen evropski put činili prepoznala kao slabost, a ne kao kao kvalitet i snagu”, dodala je savetnica hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Čitaj još:   ZASTRAŠUJUČI Megapožar kakav Slovenija ne pamti: Gasi ga oko 1.100 ljudi, u toku evakuacija stanovništva... (foto, video)

Upitana kako ta rezolucija šteti Hrvatskoj, kad ta država nije nasljednica NDH niti ima veze sa logorima smrti, Babić Galić je odgovorila da ona ne šteti Hrvatskoj, iako je to njena intencija.

“Ona šteti samo Crnoj Gori i njenim građanima, jer ih vraća i postaje teg koji im ne dopušta dalje. Vladajuća struktura stavila je crnogorskom narodu okove i zaključala ih u nekoj davnoj prošlosti s kojom oni nemaju nikakve veze. One veze koje se mogu iščitati vezane su uz neke druge interese i neke druge projekte i programe”, ocijenila je ona.

Prema njenim riječima, nije prvi put da Crna Gora na svoju i štetu svojih građana podanički ostvaruje tuđe zamisli i projekte.

BONUS VIDEO: Romano Bolković- 1 na 1: Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić

Ona je rekla da se rezolucijom želi “probuditi gnijev i mržnja naroda da bi se dodatno narušili hrvatsko-crnogorski odnosi, ili potpuno blokirala integracija Crne Gore u punopravno članstvu u EU”.

Takođe je dodala da je ona “samo nastavak ugradnje Crne Gore u ‘srpski svet'” ocijenivši da ta rezolucija izaziva zabrinutost i nespokoj hrvatske manjine u Crnoj Gori, ali i slobodoumnog crnogorskog naroda i svih poštenih građana te države.

Posebna savjetnica šefa diplomatije ponovila je da je donošenje rezolucije osveta Hrvatskoj i Njemačkoj koje su podstakle rezoluciju o Srebrenici, čemu se pridružila i Crna Gora.

Čitaj još:   NA HRVATSKOM "PARTI" OTOKU, BUKNUO VELIKI POŽAR: Evakuisano 10.000 ljudi... (foto, video)

Bonus video: NOVA- HRVATSKA UPUTILA PROTESTNU NOTU CRNOJ GORI, Jelena Ćorluka (15.05.2024.)

izvor Vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more