IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predsjednika Recep Tayyip ERDOGAN POTPISAO: Turska zvanično prihvatila 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici… (foto, video)

Odluka predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici objavljena je Službenom glasniku Republike Turske…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, četvrtak, 11, 07. 2024… 23: 22… Predsjednika Recep Tayyip ERDOGAN POTPISAO: Turska zvanično prihvatila 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici… (foto, video)

Odluka predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici objavljena je Službenom glasniku ove zemlje.  

U odluci s potpisom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana navedeno je da je genocid u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde označio kao najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata zbog ubistava više od osam hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, uz podsjećanje da je 11. juli 1995. godine ostavio mračan trag u ljudskoj historiji.

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila na sjednici održanoj 23. maja ove godine, 11. juli je prihvaćen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Naglašeno je da se u ovoj rezoluciji bezrezervno osuđuju djela kojima se veličaju oni koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući odgovorne za genocid u Srebrenici kao historijski događaj, te se savjetuje državama članicama da razviju odgovarajuće programe za sprečavanje, poricanje, iskrivljavanje genocida i pojava sličnih događaja u budućnosti.

Čitaj još:   VIŠE OD IGRE: PAS NA FUDBALSKOM TERENU- Ukrao loptu igračima... (foto, video)

– U tom kontekstu, 11. juli koji je prihvaćen da podigne svijest u cijelom svijetu kroz posebne komemoracijske događaje, edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti koje će se održati u znak sjećanja i počasti žrtvama genocida u Srebrenici, u našoj zemlji obilježava se s ciljem dijeljenja boli i osude genocida i zločina protiv čovječnosti te će se obilježiti kao ‘Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine’- navedeno je u odluci.

Dodaje se da će se aktivnosti koje će se organizirati u okviru obilježavanja 11. jula, Međunarodnog dana i sjećanja na genocid u Srebrenici provoditi u saradnji s relevantnim javnim institucijama i organizacijama pod koordinacijom Ministarstva vanjskih poslova.

– Zamolio bih vas za informacije i pomoć u pružanju svih vrsta potpore i pomoći potrebnih svim javnim institucijama i organizacijama bez odgode kako bi se događaji koji će se organizirati u ovom kontekstu proveli na najbolji mogući način- navodi se.

BONUS VIDEO: BM kabul etti: 11 Temmuz “Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü” ilan edildi

Čitaj još:   RUSKI MEDIJI: Konaković, potencijalno novi partner Rusije u BiH... (foto, video)

izvor iBalkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more