IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Balkan puca po šavovima, PRIJETNJA NOVOG NAPADA, ko može zaustaviti Dodika”!?

DAKLE Ugledni časopis Bloomberg tvrdi da Balkan puca po šavovima i da postoji prijetnja novog raspada..

LONDON:Ekonomija, Putovanja, Regija, Zanimljivosti, Vijesti: nedelja…21.10.2018… 13: 51… “Balkan puca po šavovima, PRIJETNJA NOVOG NAPADA, ko može zaustaviti Dodika”!?

Ugledni časopis Bloomberg raspisao se o situaciji na prostoru bivše Jugoslavije, točnije u Bosni i Hercegovini, koju su etiketirali kao “Balkan”. Novinari koji su priredili i napisali članak, vjeruju da “Balkan” puca po šavovima i da bi situacija mogla eskalirati novim sukobima i podjelama.

Tko može zaustaviti Dodika?

Nejasno je tko može zaustaviti Dodika, iako je kompleksni sustav podijeljene vlasti nadgledan od strane visokog predstavnika. Prema Daytonskom sporazumu Valentin Inzko ima moć ukloniti Dodika sa njegovog položaja.

Srpski čelnik opetovano je pozivao na referendum za neovisnost, iako je do sada prekinut u određivanju datuma. Inzko vjeruje da će Dodik naposljetku odustati i da sada mora poštovati teritorijalni integritet zemlje, ustav i Daytonski sporazum.

Kada zemlja izabere predsjednika obično ne izabere nekog tko ima jasan cilj da je razbije, piše Bloomberg, no to se dogodilo u zemlji koju poimaju kao sinonim za europske sukobe u 20. stoljeću, Bosni i Hercegovini, gdje Milorad Dodiknakon izbora ovog mjeseca postaje najmoćniji tamošnji političar.

Dodik je svoju karijeru izgradio da na zagovaranju razdvajanja. Vođa je srpske manjine u toj “zašivenoj” zemlji nakon balkanskih ratova 1990- ih i uvijek je bilo jasno da je želi razbiti i stvoriti nezavisni entitet koji bi bio povezan sa Srbijom. “Ovo nije zajednička država, mi smo svi njezini zatvorenici”, rekao je Dodik 2016. “Bosna ne vrijedi ništa”.

Čitaj još:   BERLIN- Deutsche Welle: Ukrajina će preživjeti, ali Zapad se treba sramiti... (foto, video)

Dodikove separatističke riječi dobile su na težini njegovim usponom

Takav zapaljivi govor nije neobičan na Balkanu, no Dodikove riječi, koje su pojačane potporom Srbije i Rusije, dobile su na prijetećoj težini njegovim usponom na bosansku trodijelnu vlast, koju sada dijeli sa supredsjednicima koji predstavljaju Muslimane i etničke Hrvate. U ovom trenutku, smatraju novinari Bloomberga, mir koji je sklopljen Daytonskim ugovorom 1995. godine čini se vrlo krhak.

Prije rata, većinski muslimanska Srebrenica, u kojoj se dogodilo etničko čišćenje najmanje 8.000 Muslimana tijekom rata u Bosni, sada je dio etnički srpske enklave kojom vlada Dodik. Za bosanske Muslimane pomisao da bi taj srpski teritorij mogao postati nezavisna srpska država je nezamisliva.

Za 40- godišnjeg frizera u Srebrenici Ahmeda Ustića Dodikov uspon ponovno oživljava strašne uspomene. On je bijegom preživio napad bosanskih Srba 1995. i etničko čišćenje Srebrenice, no usprkos tome vratio se u grad 2008. godine.

“Imam ženu pravoslavku koja tu sjedi, moramo zajedno živjeti i raditi. Potpuno sam razočaran kako je sve ispalo. Dodik je dobio glasove mnogih ljudi. Puno je ljudi glasalo za njega i to je za mene zabrinjavajuće”, rekao je Ustić koji ne očekuje rat ali je spreman opet napustiti Srebrenicu ako se situacija naruši.

Čitaj još:   Ovako su likvidirali Ranka Radoševića Eskobara iz Nikšića: Pobjegle sivim "golfom" koji na nađen zapaljen, jednom od ubica spala maska, drugog jedva noge nosile... (foto)

Dodikov prvi potez bio je najava da neće ući u zgradu predsjedništva u Sarajevu bez zastave Republike Srpske, simbol razdvajanja. Također je rekao da će sudjelovati sastancima u Sarajevu samo preko video linka iz svog ureda u istočnom predgrađu glavnog grada…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši