IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL, SUDSKA ODLUKA: “Siminim četnicima” smanjene kazne…

Tomislavu Gavriću i Zoranu Đurđeviću kazna je sa 10 godina smanjena na osam godina zatvora, a Zoranu Aliću sa šest na pet godina zatvora…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Vijesti, srijeda, 06.03. 2019…06: 18… SKANDAL, SUDSKA ODLUKA: “Siminim četnicima” smanjene kazne…

Apelacioni sud u Beogradu smanjio za po dvije i godinu dana kazne trojici pripadnika jedinice “Simini četnici”…

Osuđeni jsu zajedno sa sada pokojnim Zoranom Stojanovićem i drugim NN pripadnicima jedinice u kućama u selu Malešić držali tri žene, koje su u više navrata silovali, zlostavljali i primoravali ih da im spremaju hranu, čiste, peru… 

Ovo je trećestepena odluka Apelacionog suda i ona je konačna. 

U obrazloženju odluke Apelacioni sud je ukazao da drugostepeni sud nije dao adekvatan značaj olakšavajućim okolnostima za okrivljene. 

Prvostepenom presudom svi optuženi su bili oslobođeni od optužbi, ali je u drugom stepenu Apelacioni sud preinačio tu odluku i Gavrića, Đurđevića i Alića proglasio krivim, dok je ostalima potvrdio oslobađajuću presudu. 

Zbog preinačenja presude na štetu okrivljenih, oni su imali pravo žalbe u trećem stepenu.

Drugostepenom presudom ranije su pravosnažno oslobođeni od optužbi za ratne zločine Damir Bogdanović, Đorde Šević i Dragana Đekić. 

Takođe, Zoran Aleksić, Zoran Đurdević i Tomislav Gavrić tada pravosnažno oslobođeni od optužbi da su u saizvršilaštvu počinili krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Skočić, Hamzići, u selu Šetić, Klisi, Petkovcima i Drinjači. 

Gavrić, Zoran Alić i Zoran Đurdević su osuđeni jer su, kako se navodi u presudi, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini na području opštine Zvornik kršili pravila međunarodnog prava ženevskih konvencija. 

To su učinili tako što su u kućama u selu Malešić od 12. jula pa do oko 1. oktobra 1992. godine držali tri žene koje su primoravali da im spremaju hranu, da peru njihovu odjeću i uniformu, čiste obuću i kuće gdje su bili smešteni, uz pretnju da će ih ubiti ukoliko ne izvrše naređenja. 

Alić i Đurdević su te žene tukli u više navrata rukama, nogama i raznim predmetima, povrjeđujući njihov tjelesni integritet, dok su ih sva trojica u više navrata silovali, navodi se u odluci.

Čitaj još:   VELIKA TUGA POGODILA BOSNU I HERCEGOVINU: Prestalo da kuca srce Haruna Handžića- dječak se od teške bolesti liječio u Turskoj... (foto)

Sima Bogdanović zvani “Sima četnik”, preminuo je u pritvoru tokom suđenja. 

Ovaj slučaj javnosti je poznat kao “Zvornik 5”…

izvor agencije

Komentariši