IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svečano otvorena obnovljena Aladža džamija u Foči-Remek djelo osmanske arhitekture se DIGLO IZ PEPELA

Manifestaciji otvorenja Aladža džamije u Foči prisustvuju hiljade vjernika, brojne delegacije i zvaničnici.

U parku kod Šarene džamije već je pristiglo nekoliko hiljada ljudi.

U cijelom gradu raspoređene su jake policijske snage.

Manifestaciji prisustvuju ambasador SAD u BiH Erik Nelson, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark , reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić te mnogi drugi gosti iz BiH i inozemstva.

Majka mladića koji je ubijen u Foči za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i njen pratilac danas će otvoriti obnovljenu džamiju Aladžu.

Predstavnik Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović rekao je da je danas istorijski dan, koji svjedoči o suživotu u našoj zemlji. Otvaranje Aladža džamije, dodao je, predstavlja pobjedu dobra u BiH. “Aladža će i u buduće biti simbol jedinstvene BiH”, rekao je on, te dodao da će ona vječno živjeti, poput svih onih koje “bijaše porušene, a onda ih dobra ruka ponovo izgradi”. Izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli ponovnu izgradnju ove džamije, posebno istaknuvši ulogu Vakufske direkcije Turske u tome. “Dozvolimo sebi, ali i drugima, da se divimo i uživamo u ljepotama Aladže i Foče. Budimo uvijek graditelji, a nikada rušitelji vjerskih objekata”, poručio je Zajimović.

Čitaj još:   PRVO PROGLASE POBJEDU NAD KORONOM: Pa upozoravaju da ih čeka katastrofa... (foto i video)

Aladža (Šarena) džamija dio je kulturne baštine Bosne i Hercegovine i uvrštena je u listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ponovno je izgrađena na svoju 470 godišnjicu.   

Prvi put   sagrađena je  1549. godine, a gradio ju je Hasan Nazir, bliski saradnik Mimara Sinana. Prva je u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu i važila je za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu, a sve kasnije džamije građene su po uzoru na nju. Potpuno je porušena u avgustu 1992. Godine kada su je srpske vlasti minirale a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.   

Ponovna izgradnja Aladža džamije ozvaničena je u martu 2014. godine potpisivanjem protokola između Generalne direkcije vakufa Turske i Vakufske direkcije u BiH, a kamen temeljac za njenu obnovu postavljen je 30. maja iste godine. Zahvaljujući donatorima, firmama koje su radile na njenom ponovnom uzdizanju, ovaj značajan i zahtjevan projekat nakon četiri i pol godine priveden je kraj

Čitaj još:   SLOVENIJA U HAOSU: Demonstranti bacaju baklje na Parlament, helikopter kruži iznad LJUBLJANE... (foto, video)

http://face.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši