OD SUTRA 12 šljiva na dan za jake kosti i nizak holesterol…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jedna šljiva kao šaka borovnica… Barem kada je i sama riječ o količini antioksidansa…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, nedeljaa, 19. 08 .2019… 23: 09…  OD SUTRA 12 šljiva na dan za jake kosti i nizak holesterol…

Pored toga što se pokazala kao odlična u borbi protiv zatvora, šljiva je prirodni lijek u protiv mnogih bolesti. Evo i kojih…

Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu “kraljevsku lentu”: prvi je izbor kod ostipacije, odnosno zatvora…

Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i sviježu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, zavisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum te čak 240 mg na 100 g kalijuma. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

Prethodna istraživanja pokazala su da šljiva jača kosti, smanjuje rizik od oboljevanja raka debelog crijeva, ali i da konzumacija 12 šljiva prosječne veličine na dan tokom dva mjeseca snižava nivo lošeg holesterola LDL-a.

Čitaj još:   ISTANBUL: Izrael izveo raketni napad na aerodrom u Damasku...

I ni tu ne prestaju blagodeti ove “kraljice”. Konzumacijom oko 12 suhih šljiva na dan, odnosno 100 grama, u tri mjeseca znatno će se povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustine kostiju, pokazalo je jedno od istraživanja.

Dihidroksi-fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli te biljna vlakna. 25 grama suhih šljiva, što je ekvivalent u prosjeku tri ploda, osiguraće nam 5 posto potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25 odsto, a za žene iste starosne grupe 7 odsto.

http://ibalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši