IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAJNE TURSKE KUHINJE: Spoj neobičnih ukusa i zdravih namirnica

Turska kuhinja može da se opiše kao spoj prefinjenosti središnje Azije, Bliskog istoka, Mediterana i kuhinje Balkana.

Turska kuhinja bogata je i raznovrsna upravo zbog uticaja gastronomije susjednih zemalja, uključujući i one iz Zapadne Evrope. Tipičan turski obrok počinje supom, nakon čega slijedi jelo od povrća ili mahunarki. Dodatno se servira i salata od jogurta i mljevenih krastavaca. Turci, mesu često dodaju voće i orašaste plodove i začine zbog egzotičnog ukusa, a rezultat su gurmanske ćufte, pite i pilavi. Baklave i turska pica (lahmadjun) još su neki od zaštitnih turskih specijaliteta.

Da bi jela bila tako ukusna, u turskoj kuhinji se koristi mnoštvo zdravih namirnica, a koje su najpopularnije pročitajte u nastavku.

Crveni luk nas čini zdravima

Nezaobilazna namirnica turske kuhinje je luk. Crveni luk je dobar izvor prehrambenih vlakana i vitamina B6, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C. Pozitivna osobina luka je što sadrži aktivne materije za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i u smanjenju povišenog krvnog pritiska.

Patlidžan smanjuje holesterol i šećer

U patlidžanu, kog krasi čak 92 posto vode, najzastupljeniji su vitamini B grupe. Ono što njega čini visokovrijednom namirnicom nije samo vitaminsko-mineralni sadržaj, nego i antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Iako se priprema na različite načine širom svijeta, patlidžan često nalazimo u musakama. Pečene, ponekad i pohovane kriške patlidžana serviraju se sa umakom od paradajza i peku u pećnicama.

Orašasti plodovi čuvaju srce

Čitaj još:   UŽITAK SULTANSKE SOFRE: ZERDE (video)

Nerijetko je meso pripremljeno na turski način obogaćeno orašastim plodovima. Bademi su jedan od najboljih prehrambenih izvora magnezijuma koji sprečava grčenje mišića i povoljno djeluje na srčani mišić i krvni pritisak. Kikiriki uz svoj povoljan sastav masti povoljno djeluje na snižavanje LDL-holesterola, dok se orasi smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Lješnik je bogat izvor vitamina E, magnezijuma i gvožđa.

Paprika za zdravlje srca i pluća

Paprika se u narodnoj medicini vjekovima koristila kao ljekovito sredstvo, posebno za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospješuje apetit i podstiče rad želuca. Njena najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim materijama, a takođe je jedan od najboljih izvora vitamina C, kog sadrži čak 4 puta više nego narandža.

Riba za ravnotežu proteina

Riba čini važan dio uravnotežene ishrane jer predstavlja glavni izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina i nutrijenata. Osobe koje redovno jedu ribu smanjuju svoj rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Riba je dobar izvor vitamina A, B i D grupe i minerala.

Turski tip jogurta

Jogurt je zvjezda turske kuhinje. Reč jogurt potiče iz Turske reči “yoğurt“ koja označava mlijeko koje je fermentiralo u gustu, kiselu masu. Turski tip jogurta je jedna od najčešće konzumiranih vrsta jogurta na svijetu, a krasi ga bogati kremasti ukus zahvaljujući nešto većem udjelu mlječnih masnoća. Kao esencijalni dio turske kuhinje, servira se uz gotovo svako jelo. Tako se koristi kao temelj za pripremu supa i soseva pa se često servira preko mesa i povrća. Nerijetko se dodaje i salatama, a zahvaljujući osvežavajućem ukusu sa notama slanog, često se jede uz popularne bureke i razne pite. U Turskoj se jogurt koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od testa.

Čitaj još:   SULTANOV KOLAČ– Sultan tatlısı

izvor: stvarukusa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši