IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zašto AMERIČKI PREDSJEDNIK gomila VOJSKU u SAUDIJSKOJ ARABIJI ???

Donald Trump planira da poveća broj trupa u Saudijskoj Arabiji na tri hiljade i tamo rasporedi novo oružje – dvije eskadrile lovaca, raketne sisteme i radare.

Prema njegovim riječima, to će se dogoditi “u narednim nedjeljama”. Glavni cilj američkog vojnog prisustva u toj zemlji su demonstracija moći saveznicima, pritisak na Iran i saudijska nafta, navodi Sputnjik.

U pismu američkog predsjednika Kongresu navodi se da će SAD u narednim nedjeljama poslati dodatne jedinice u Saudijsku Arabiju u cilju zaštite naftnih objekata. Prve trupe su već stigle tamo, dok će ostale doći u toku narednih nedjelja.

Ukupan broj američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji, sa tim dodatnim snagama, brojaće oko 3.000 ljudi. Vojska će ostati tamo dokle god bude neophodno, a u cilju jačanja protivvazdušne i protivraketne odbrane u Saudijsku Arabiju stići će i raketni i radarski sistemi, vazdušno ekspedicijsko krilo za podršku lovcima Ratne avijacije i dvije eskadrile lovaca.

Čitaj još:   Trampov tvit uzburkao i digao svijet na noge: Potpisano je???

Moskva ocjenjuje da namjera Amerike da u narednim nedjeljama pošalje dodatne jedinice u Saudijsku Arabiju vodi ka eskalaciji tenzija u regionu Persijskog zaliva. To je povećanje pritiska i demonstracija sile usmerena protiv Irana na svim frontovima, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

Eksperti predviđaju da će Vašington dodatno povećavati pritisak na Teheran, a da će situacija u Persijskom zalivu i dalje ostati teška. U ovoj fazi isključuje se mogućnost vojne operacije SAD protiv Irana, ali nije isključeno da bi se to moglo dogoditi u budućnosti, s obzirom da je pritisak Pentagona izuzetno velik, a da su američke korporacije veoma zainteresovane za iransku naftu.

izvor: agencije

ERDOGAN “Nećemo se povući ni ako nam SAD uvedu sankcije”…

DANAS JE Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Read more

Komentariši