IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAJNE TITOVOG BRAKA: Tračevi Jovanke Broz, vidjela se kao mučenik u rezidenciji … (foto)

BIJELA KNJIGA O JOVANKI, KRIO KADA DAJE NOVAC, A JOVANKA SE ŽALILA DRUGIMA…

BEOGRAD: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 08: 12, 14: 55… TAJNE TITOVOG BRAKA: Tračevi Jovanke Broz, vidjela se kao mučenik u rezidenciji …

Isplivao je skrivan, ogroman dokument iz Predsjedništva SFRJ, a koji se tiče Tita i Jovanke i prave prirode njihovog odnosa. “Bijela knjiga Jovanke Broz” između ostalog govori i o tračevima koje je Jovanka širila o svom suprugu.

Uživala je i povjerenje druga Tita i prelazila preko njegovih šala ili primedaba na njen račun. U punoj mijeri se angažovala u izvršavanju programa i obaveza u zemlji i inostranstvu, doprinosila stvaranju ugodne atmosfere prilikom raznih priredbi i nastojala da se programi čine raznovrsnim i zanimljivijim. Isto tako, doprinijela je i podizanju standarda opreme i inventara u rezidencijama, kao i poboljšanju kvaliteta mijenija i kulturno-umetničkog programa.

Međutim, u tom pogledu se počelo i pretjerivati, naročito u nastojanjima da se koriste i neka nova saznanja iz drugih zemalja. Jovanka Broz je, od izražavanja poštovanja prema ličnosti Predsjednika Republike i posvećivanja pune pažnje u toku prve dvije dekade braka, počela da izražava i određene skepse prema drugu Titu u vrijeme pogoršavanja odnosa, počev od toga da se on ne slaže sa mnogim stvarima koje rade njegovi najbliži saradnici, da o tome njoj govori i da nema više snage da se bori.

Čitaj još:   ISTANBUL: Fener brojao do pet, Genčler stradao na aziskoj strani BOSFORA... (foto i video)

Situacija se od 1973. godine izmuhenila i Predshednik Republike je bez Jovanke Broz primao članove svoje porodice, uključujući unuke i praunuke u Bijelom dvoru i zadržavao na ručku, uoči ili na sam dan rođendana. Tim povodom, Predsjednik Republike je uz pomoć Protokola ili ličnog sekretara određivao i prigodne poklone. Takođe je u odvojene posjete primao sinove Žarka i Mišu, koje je povremeno i finansijski pomagao. Davao im je, u tim prilikama, i manje lične poklone bez znanja Jovanke Broz.

Jovanka Broz, pored svakodnevnog upozoravanja ljekara da se zdravstveno stanje Predsjednika Republike pogoršava i da mu treba obezbijediti pojačanu ljekarsku njegu i smanjiti programe aktivnosti, tome protivila, posebno stvaranju adekvatne ljekarske ekipe i to, prije svega, od vojnih ljekara. 

Jovanka Broz nastojala da sebe prikaže kao mučenika u rezidenciji i kao ličnost koja na svojim leđima nosi teret državnih poslova, kojoj treba sve referisati da bi mogla da “pomaže” Predsjedniku Republike u vođenju državne politike. To je nastojala da iskaže prema svima, pa je tako jednom prilikom generalu Valteru (za vrijeme posjete Predsjednika Republike Indiji) otprilike rekla:

“Ja sam ta koja sve vodim, šta on više može, on je star, ja mu moram čak i šlic zakopčavati…”

izvor agencije

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 26. april 2020. godine
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši