IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKA, Dobija novu ulogu u sukobu između Irana i SAD… (foto)

ZVANIČNA ANKARA će raditi na uklanjanju tenzija izmedu Irana i Sjedinjenih Država i u kontaktu je sa obadvije strane…

ANKARA:Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 06.01.2020, 15:04… TURSKA, Dobija novu ulogu u sukobu između Irana i SAD…

Turska će raditi na uklanjanju tenzija izmedu Irana i Sjedinjenih Država i u kontaktu je sa obadvije strane, pošto su američke snage u vazdušnom napadu ubile iranskog komandanta, izjavio je danas ministar vanskih poslova i šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Otkako je ubijen najistaknutiji iranski komandant, Čavušoglu rekao da je telefonom razgovarao sa svojim iranskim i američkim kolegama o tom događaju.

Na pitanje da li će Turska biti otvorena za posredovanje između Teherana i Vašingtona, Čavusoglu je rekao da će Turska podržati svaki korak koji će dovesti do ublažavanja napetosti u regionu, prenosi Rojters.

On rekao da je turski predsjednik Režep Tajip Erdogan o tome razgovarao sa iranskim, francuskim, iračkim i katarskim kolegama, kao i da će vjerovatno ta tema biti na stolu prilkom posjte ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj u srijedu.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Iz Turske za sandžačke opštine stigao novi kontigent pomoći... (foto i video)

 Dijelimo zabrinutost da se Irak pretvara u konfliktnu zonu zbog sukoba nekih drugih strana. To je vrlo ozbiljan rizik za Irak i cio naš region – rekao je Čavusoglu.

Šef turske diplomatije je ocijenio da rezolucija parlamenta kojom se traži od iračke vlade da otkaže “gostoprimstvo” američkim trupama na svom tlu nije obavezujuća.

Dodao da je Erdogan poručio iračkom kolegi da postupa racionalno u vezi donijete Rezolucije.

– Ubistvo Sulejmanija nije samo promijenilo ravnotežu u Iraku, to je učinilo i u Iranu – rekao je Čavušoglu i dodao da to može osnažiti radikalne grupe dobiju snagu o čemu je razgovarao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom…

izvor agencije

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Komentariši