IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAD JE Tito”Stojadina” poklonio Rusu, bio je to najuspješniji model… (foto)

EVO Kako je nastala LEGENDA svjetskih i jugoslovenskih drumova…

BEOGRAD: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 05: 03. 2020… 06: 21… KAD JE Tito”Stojadina” poklonio Rusu, bio je to najuspješniji model… (foto)

Od Vardara pa do Triglava ili od Perta do Kajra, tek popularnog “Stojadina” pamte svi jugonostalgičari, ali i drumovi širom svIJeta.

Simbol nekog ljepšeg vremena, danas nepostojeće države SFR Jugoslavije i prvih putovanja, venčanja, izlaska iz porodilišta…

Stojadin čak i danas, dok se lagano bliži pedesetogodišnjici postojanja, i dalje izaziva uzdahe i sjetu svojim postojanjem.

Jugoslovenski klasici kao što su Fića, Jugo i Tristać simboli su jugonostalgije, a priznati su i kao dio istorije.

Međutim, najuspešniji i najprodavaniji model kragujevačke Zastave, koji je proizveden u najviše primeraka, imao najveći izvoz, bio najmoderniji automobil svoje klase u Evropi kada se pojavio, model koji je imao najizazovnije testove, koji je poslednje godine proizvodnje bio drugi najjeftiniji nov automobil na svijetu, nazvan pogrdno, ali i od milja – Stojadin, ostao je nekako po strani,

Interesantan je podatak Muzeja istorije Jugoslavije: 1976. je pripremljen specijalan model Zastave 101 Lux, sa bogatijom opremom i motorom od 1300 kubika, koji je predsjednik SFRJ Josip Broz Tito lično poklonio predsjedniku SSSR-a Leonidu Brežnjevu.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: BUKA I BIJES CRKVENIH KMERA

Leonid Brežnjev je bio poznat kao ljubitelj automobila i sa zadovoljstvom je našeg Stojadina uvrstio u svoju kolekciju. O ovom događaju svjedoči nekoliko fotografija, dostupnih u arhivi Muzeja istorije Jugoslavije.

Prema istraživanjima Zastava 101 Kluba, u 21. stoljeću, Stojadin je postao legendarni automobil u Poljskoj prije nego što je automobilska javnost priznala Stojadina za vozilo od istorijskog značaja. Postoji nekoliko klubova entuzijasta koji su svoje Zastave 1100 P restaurirali i našminkali do fabričkog sjaja…

izvor Autoslavija

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more