IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Preminula glumica, imala je glas koji je UNOSIO RADOST u djetinjstvo mnogih u Jugi! (foto)

Čuvena “Čudesna šuma” je nešto što će svima ostati urezano u sjećanju…

ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak, 10. 03. 2020… 17: 23… Preminula glumica, imala je glas koji je UNOSIO RADOST u djetinjstvo mnogih u Jugi! (foto)

Pozorišna, televizijska i filmska glumica Veronika Durbešić preminula je u u Zagrebu u 76. godini. Veronika se rodila 4. februara 1945. u Zagrebu, a za sobom je ostavila veliki trag i dugačku biografiju.

Završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu, na Pedagoškoj akademiji u Rijeci diplomirala je engleski, srpskohrvatski i ruski jezik, a 1973. godine diplomirala je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Još tokom studija, ona je bila vrlo aktivna u zagrebačkim pozorištima. U svojoj karijeri nastupila je u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rok- operama, u kojima je posebno do izražaja dolazio njen dar za komične uloge.

Od televizijskih uloga najzapaženije su one iz serija “Tražim srodnu dušu” Berislava Makarovića, “Putovanje u Vučjak” Ive Štivičića i Eduarda Galića i “Klupa na Jurjevskom” Ivice Ivanca i Zvonimira Bajsića...

Bila je i saradnica na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Čitaj još:   I OVO JE BiH: Nermina i sestra Magdalena, susrele se i zagrlile u dobru koje čine

Godine 1996. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2016. godine dobila je Nagradu Hrvatskoga društva dramskih umjetnika za umjetničko djelovanje za područje operete i mjuzikla.

Glumac je poeta jednoga grada, on je lučonoša. Glumca se ne može platiti, mi sami sebe plaćamo, mi na ovoj sceni moramo biti, a ta nagrada dokazuje da je moj život imao smisla – poručila je Veronika Durbešić primajući tu nagradu.

Ono po čemu će sigurno svi pamititi pokojnu glumicu jeste da je u popularnom crtanom filmu “Čudesne šuma” pozajmljivala glas likovima koji su obiležili djetinjstvo mnogih tokom devedesetih godina na prostorima bivše Jugoslavije…

izvor index.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more