IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zabrane koje važe i poslije ukidanja vanrednih stanja… (foto)

Koliko toliko život se vraća u normalu, neke mjere ipak ostaju na snazi dok u svijetu traje globalna pandemija korona virusa…

SARAJEVO: Regija, Ekonomija, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 07.05.2020… 12: 56…  Zabrane koje važe i poslije ukidanja vanrednih stanja… (foto)

Ovo su mjere koje se ukidaju:

Ukida se policijski čas koji je do sad na snazi bio od 18 časova do pet sati ujutro narednog dana.

Ukida se zabrana kretanja za sve starije od 65 godina, koji će moći sada da izlaze iz svojih kuća i stanova i da prošetaju kad žele, koliko žele i kuda žele bez ikakvih ograničernja, koja su ukinuta, ali nikako u grupi većoj od dvoje.

Ukidaju se kontrolni punktovi na većim rasksnicama.

Radno vrijeme privrednih subjekata i organizacija vraća se u normalu. Pošte, banke, trgovine prehrambenom robom i drugim artiklima vraćaju se na svoje standardno radno vrijeme. Ukida se skraćeno radno vrijeme koje je bilo ograničeno na 17 časova zbog policijskog časa.

Uspostavlja se normalno funkcionisanje, gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja, kao i železničkog na domaćim linijama.

Galerije, muzeji i biblioteke, koje su radile skraćeno vraćaju se na uobičajeni režim rada uz preporuku obavezne distance.

Čitaj još:   PROTEST ISPRED VLADE: Crkva SRBIJE i država Srbija ne mogu postati VLASNICI prošlosti CRNE GORE... (video)

Sa radom počinju i obdaništa, ali sa određenim mjerama opreza i samo za roditelje koji moraju da budu na poslu, a djecu nema ko da čuva.

Međutim, uprkos ukidanju vanrednog stanja  neke mjere i dalje će ostati na snazi prije svega dok SZO ne proglasi kraj globalne pandemije:

Rukavice i maske postaju obavezne u javnom prevozu, restoranima, kafićima.

Fizička distanca ostaje na snazi.

Na snazi ostaje i dalje držanje distance od dva metra.

Izbjegavanje kontakata, zagrljaja, rukovanja, ljubljenja.

Foto: Tanjug

Iako je ukinuta zabrana kretanja za starije od 65 godina epidemiolozi i dalje preporučuju da se bez preke potrebe ne izlazi napolje i da se izbjegavaju kontakti.

Ograničeno korišćenje gradskog prevoza za sad ostaje na snazi, pa određenim kateogirijama putnika i dalje neće biti dozvoljeno korištenje gradskih autobusa, trolejbusa i tramvaja.

Nastava u osnovnim i srednjim školama neće početi do daljnjeg. Radiće samo dnevni boravci za decu čija oba roditelja rade.

Fakulteti sa radom počinju krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite ili imaju važne laboratorijske vježbe.

Stroža pravila za sedenje i boravak u kafićima i restoranima i dalje ostaju na snazi.

Čitaj još:   ZUBATO SUNCE- "OTPUHALO SVOJE, OSTAVILO CRNE OBLAKE I KIŠU": Vrijeme očekuje do sredine naredne sedmice... (foto)

Slavlja poput svadbi, krštenja i rođendana biće dozvoljena tek od 15. juna…

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more