IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIŠLJENJA PODJELJENA: Da li će biti DRUGOG TALASA šta kažu iz SZO a šta domaći stručnjaci? (foto)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je drugi talas korona virusa u narednim mjesecima, da se to može da desi u zemljama gdje je epidemija počela da jenjava…

LONDON: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, vesti, srijeda… 27. 05. 2020… 12: 38… MIŠLJENJA PODJELJENA: Da li će biti DRUGOG TALASA šta kažu iz SZO a šta domaći stručnjaci? (foto)

Zemlje u kojima je infekcija u padu, među kojima je i Balkan, mogu da se suoče s “trenutnim drugim vrhuncem” pandemije, ukoliko prebrzo popuste mjere koje su sprečile širenje zaraze, poručili su iz SZO, ali i dodali da je obustavljena studija o dejstvu hlorokina zbog mnogih neželjenih efekata tog antimalarika koji se koristi u lečenju kovida 19 Epidemije u talasima

Ipak, direktor iz SZO Majkl Rajan obavestio je da je “svijet i dalje usred prvog talasa pandemije”.

– Epidemije se često pojavljuju u talasima, što znači da se može pojaviti kasnije ove godine, u mjestima gdje je prvi talas opao. Kada govorimo o drugom talasu, to znači da se radi o prvom talasu bolesti koji se ponovo javlja nekoliko mjeseci kasnije. To će biti realnost za mnoge zemlje u narednih nekoliko mejseci – istakao je Rajan.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, naveo je da se o svemu tome i dalje lome koplja u svijetu i dodao da ne može da tvrdi da li će virus da nam se vrati, kao što to ne može niko u svijetu.

Tedros Adanom Gebrejesus

– Nestali su MERS i SARS, iz te porodice korona virusa, baš kao što su se i pojavili. Isto može da se desi i sa ovim virusom. Ako i bude drugog talasa, vjerovatno će doći sledeće godine, sa sezonom gripa, i biće blaži – naveo je Ranković i dodao da se susrećemo s nepoznatim virusom, da sve još traje, da su za medicinu potrebni validni i egzaktni dokazi i da sada pričamo samo o mogućnostima.

Prof. dr Branimir Nestorović tvrdi da je Majkl Rajan dosad svašta saopštio u ime SZO, kao i da korona virus ne ostavlja imunitet:

Čitaj još:   MADRID: Masovna tuča košarkaša Reala i Partizana, DŽANAN Musa nokautiran i bačen na parket... (foto, video)

– Virus se neće vraćati i neće biti drugog talasa. Postoje jasni podaci da sve zemlje koje su se u svojoj borbi protiv korone zatvorile neće imati drugi talas.

branimir-nestorovic

Tako je bilo sa Džordžijom, Češkom i nekim drugim državama koje su se otvorile pre početka maja, prošlo je više od 14 dana od tada, a one i dalje nemaju drugi talas.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da je SZO suspendovao testiranje lijeka za malariju hidroksihlorokina zbog straha za bezbjednost pacijenata. Prof. dr Žarko Ranković kaže da je za hlorokin naše Ministarstvo zdravlja, u preporukama za njegovo korišćenje, navelo da se taj lijek daje oboljelima od kovida vrlo obazrivo zbog mogućih štetnih efekata i da je nedovoljno ispitan u terapiji zaraženih.

– Mišljenja su podjeljena u vezi sa hlorokinom svuda u svijetu. Postojali su pozitivni rezultati iz Italije, Francuske, Kine, Singapura, Amerike. S druge strane, lijek ima dosta neželjenih efekata na kardiovaskularni sistem. Kardiotoksičan je – kazao je on, dok prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg…

izvor agencije

Čitaj još:   Crni dan: Od korone umrlo 11 zaražene 266 osobe u Srbiji... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more