IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Turska slavi 97 godina dan kada je rođena Republika… (foto i video)

Turski nacionalni praznik Dan Republike obilježava se i sa nizom prigodnih manifestacija širom zemlje u njenim diplomatskim predstavništvima širom svijeta…

ANKARA: Svijet, Zanimljivost, vijesti, četvrtak…29. X 2020 10: 39… Turska slavi 97 godina dan kada je rođena Republika… (foto i video)

Danas se širom Turske, u turskim predstavništvima u inostranstvu kao i u Turskoj Republici Sjeverni Kipar tu se proslavlja 97. godišnjica proglašenje Republike Turske.

Prva ceremonija održava se na Ataturkovom mauzoleju u Ankari gdje će predsjednik R.T.Erdogan zajedno sa državnom delegacijom položiti vijenac.

Nakon ceremonije na Ataturkovom mauzoleju proslave će se nastaviti u predsjedničkoj palati gdje će predsjednik Erdogan primiti čestitke povodom 29. oktobra Dana republike.

Povodom ovog specijalnog dana u Nacionalnoj biblioteci dok će u okviru predsjedničkog kompleksa otvoriće se i specijalna izložba pod imenom „Izložba nacionalne borbe“.

U glavnom gradu Ankari biće organizovana i svečana parada između zgrade Velike turske narodne Skupštine i zgrade prvog parlamenta Turske.

Čitaj još:   UŽAS U SARAJEVU: Mjesto stravične nesreće u kojoj je poginula mlada doktorica Azra Spahić! (foto, video)

U teatru antičkog grada Patara u Antaliji u organizaciji Direkcije za komunikaciju Predsjedništva republike biće organizovan i prvi veliki Republički koncert od strane simfonijskog orkestra Predsjedništva republike.

Godišnjica osnivanja Republike bit će obilježena i svečanim prijemima u ambasadama Republike Turske u svijetu.

Povodom Dana Republike kao i 97. godišnjica osnivanja savremene turske države, predsjednik Redžep Tajip Erdogan čestitao je taj nacionalni praznik svim državljanima i prijateljima.

“Svom snagom ćemo raditi da bi Republiku učinili prosperitetnom”, poručio je Erdogan…

Svake godine, Turska obiležava Dan Republike, 29. oktobra, u znak sjećanja na 1923. godinu kad je proglašena Republika Turske.

Republiku je proglasio Mustafa Kemal paš Ataturk, otkad se Turska a i zvanično naziva Republika Turska. Velika narodna skupština te zemlje potom je glasanjem izabrala Ataturka za prvog predsjednika.

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more