IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAKO MOŽETE UĆI U HRVATSKU: I Bez PCR testa, ali ako ste… (foto i video)

Kada je riječ o proceduri za ulazak u Hrvatsku ostalim građanima, u MUP-u su naveli naveli sljedeće uslove…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti petak, 12.03.2021…13: 37… KAKO MOŽETE UĆI U HRVATSKU: I Bez PCR testa, ali ako ste… (foto i video)

U posljednje vrijeme u javnosti su se pojavile informacije da državljani BiH koji su preboljeli COVID 19 mogu ući u Republiku Hrvatsku i bez PCR testa i obavezne izolacije.

S obzirom da se ova informacija ne može naći na zvaničnim stranicama sa upustvima za ulazak Hrvatsku, portal Startbih.ba je objašnjenje potražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Osobe koje udovoljavaju uvjetima ulaska i koje su preboljele COVID-19 unazad tri mjeseca izuzete su od obveze pribavljanja negativnog PCR testa i samoizolacije (u trajanju od 10 dana). Za dokaz da su preboljeli COVID-19 putnici trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa ili pozitivan rezultat u testu neutralizacije (NT) koji je napravljen unazad tri mjeseca, a stariji od 14 dana ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 izdanu od liječnika – navodi se u pisanom odgovoru MUP-a Hrvatske.

Međutim, s obzirom da je procedura ulaska podložna čestim promjenama u zavisnosti i od samog a to je razvoja epidemiološke situacije zbog čega postoji realna mogućnost neusklađenosti zvanične procedure i stanja na samom graničnom prijelazu u trenutku dolaska na granicu, potvrdu smo potražili i na jednom od graničnih prijelaza.

Moguće je ući sa potvrdom o preležanom COVID-u, ali u tom slučaju „udoljavanje uslova“ koje je spomenuo MUP podrazumjeva da morate imati povod dolaska. Ako se radi o turističkoj posjeti, u tom slučaju trebate imati vaučer koji dokazuje plaćeni smještaj ili rezervaciju – kazali su nam.

Kada je riječ o proceduri za ulazak u Hrvatsku ostalim građanima, u MUP-u su naveli naveli sljedeće uslove:

Čitaj još:   Crnogorska partija: Građani Nikšića, Crna Gora je građanska država... (foto i video)

Državljani trećih zemalja koji nisu obuhvaćeni ranije navedenim točkama, a putuju iz trećih zemalja ne mogu ući u RH osim u iznimnim slučajevima kada se radi o niže navedenim kategorijama putnika i putuju u službene svrhe kada su i izuzeti od obaveze posjedovanja negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 i određivanja mjere samoizolacije.

1. Zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe

2. Pogranični radnici (kao i npr. sportaši kako je to navedeno u iznimkama za putnike unutar EU/EGP)

3. Osoblje u prometnom sektoru

4. Diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti

5. Putnici u tranzitu, uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska

6. Osobe koje putuju radi školovanja (neće se zahtijevati predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati niti će se odrediti mjera samoizolacije ukoliko se radi o osobama koje putuju radi školovanja, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati)

Čitaj još:   SAD POD HITNO OTVARA VOJNU BAZU U ALBANIJI: Razbozi utjicaj MOSKVE, brzo naoružavanje SRBIJE i kriza u BiH... (foto, video)

Putnici koji predstavljaju jednu od prethodno navedenih kategorija koje udovoljavaju uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku dužni su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga ulaska u Republiku Hrvatsku, odnosno izuzeća od obveze posjedovanja navedenog testa/određivanja mjere samoizolacije.“

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more