IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“NI NAJTOPLIJA LJETA NISU ŠTO SU NEKAD BILA”: Danas 40 C u hladu, a već sutra, Nedim Sladić o vremenskim neprilikama u… (foto)

Danas je cijela BiH pod meteoalarmima, za pojedine dijelove na snazi su žuta upozorenja, dok su u drugim dijelovima zemlje na snazi narandžasta upozorenja zbog visokih temperatura zraka…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, vijesti… srijeda, 30.06.2021…10.34… “NI NAJTOPLIJA LJETA NISU ŠTO SU NEKAD BILA”: Danas 40 C u hladu, a već sutra, Nedim Sladić o vremenskim neprilikama u… (foto)

Danas će u Bosni i Hercegovini biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u Bosni moguć je i kratkotrajni pljusak, a ovo je već 17. dan bez kiše s obzirom na to da 14. juna u Sarajevu nisu zabilježene padavine.

Ni naša najtoplija ljeta nisu uspjeli ostvariti ovaj niz suhih dana za Sarajevo, kao ni 15 dana zaredom temperature zraka veće od 30°C. Nije ni u cijelo ljeto u centralnoj Bosni.

Da kojim slučajem nije bilo prolaznih oluja koje su donijele 16,8 milimetara na kišu, ovaj jun bi bio jedan od najsušnijih od kada postoje mjerenja. A ovako će biti izrazito suho.

A u padavinama statistički drugi kišni mjesec ostaje samo 23,3 mm i ukupno 8 dana s pojavom padavina. Gotovo četiri puta manje u odnosu na višegodišnji prosjek – pojasnio je meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

Čitaj još:   JUTROS U HODNIKU COVID Ambulante OB “Studenica”: Samo je pao na pod i umro... (foto)

Razvojem oblačnosti, ponegdje u Bosni moguć je i kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 16 do 22, a dnevna do 40 stepeni.

srijeda, 30.06.2021. godine
Dugotrajni period natprosječnih temperatura zraka nepovoljno djeluje na osjetljiviji dio populacije, hronične bolesnike, trudnice, starije osobe i djecu. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, iscrpljenosti, u noći problemi sa snom. Neophodno je maksimalno se prilagoditi aktuelnim vremenskim prilikama, reducirati boravke na otvorenom i duže izlaganje suncu, pridržavati se uputa nadležnih službi. Planirane aktivnosti trebali bi provoditi u jutarnjim satima, obzirom da će temperature zraka i UV indeks vrlo brzo dostići visoke vrijednosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 16 do 21, a dnevna do 36 stepeni.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva, u Bosni se očekuju i pljuskovi. Jutarnja temperatura od 12 do 18, a dnevna do 35 stepeni.

U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva u Bosni se očekuju i pljuskovi. Jutarnja temperatura od 12 do 17, a dnevna do 33 stepena…

Čitaj još:   MILORAD Mitrović- najavljuje referendum za OTCEPLJENJE PLJEVALJA od Crne Gore... (foto, video)

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more