IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOSOVO KUPUJE DODATNU VOJNU OPREMU iz Turske… (foto i video)

Započeta modernizacija obuhvata deset godina obuke, reforme i spoljne nabavke vojne opreme i predvidja da „Kosovo ima vojsku kompatibilnu sa NATO- om“, pišu turski mediji, prenosi lajmi.net…

PRIŠTINA: Kosovo, Ekonomija, vijesti… ponedeljak, 12.07.2021… 00: 44… KOSOVO KUPUJE DODATNU VOJNU OPREMU iz Turske… (foto i video)

Kosovo će radi modernizacije svojih oružanih snaga od Turske kupiti 14 vojnih vozila BMC Vuran 4×4 (TTZA), javlja Radio-televizija Kosovo (RTK).

Potvrđeno je da je započeta modernizacija obuhvata deset godina obuke, reforme i vanjske nabavke vojne opreme i predvidja da „Kosovo ima vojsku kompatibilnu sa NATO- om“, pišu turski mediji…

Planovi za kupovinu vojne opreme uključuju podršku iz budžeta od 5,2 miliona eura za kupovinu iz Sjedinjenih Američkih Država, sve to putem „inostrane vojne prodaje“ (FMS).

Poslednjih godina Kosovo izražava namjeru da uspostavi redovnu vojsku, uprkos negodovanju Beograda, a taj cilj podržale su i SAD i Nemačka– kaže RTK.

Čitaj još:   PONOVLJEN POZIV Gradonačelnika Cetinja: Traži da se mitropolit Joanikija ustoliči negdje drugdje... (foto)

Na Kosovu je 3.800 pripadnika osoblja NATO- a, odnosno KFOR- a.

Višenamenska vojna vozila BMC Vuran 4×4 se proizvode s kapacitetom za devet ljudi, visokom zaštitom i pokretljivošću, kabinama i blindiranim prozorima, navodi RTK.

Vozila pružaju zaštitu od mina i „balističkih pretnji“, imaju prednju i zadnju kameru, sistem automatskog gašenja požara, funkciju a sve to sa centralnog podešavanja pritiska guma, opciju automatskog daljinskog upravljanja, klima- uredjaje.

Nedavno je Ministarstvo odbrane Kosova najavilo da će za Kosovske bezb ednosne snage kupiti još četiri vojna drona, za osmatranje…

izvor Lajmi.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more