IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČANAK O “PROBLEMU” SA HIMNOM SRBIJE: Kod ”Bože pravde” jedino smeta što stoji, “srpske Zemlje”…”

Pitanje himne “Bože pravde” postalo jedno od aktuelnih tema koje su zaokupirale javnost u susjednoj Srbiji ovih dana. 

Nakon što je Bošnjačko nacionalno vijeće obavijestilo javnost u Srbiji da je je protiv intoniranja himne ‘Bože pravde’ na početku nove školske godine u Srbiji i da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već kao nacionalnu himnu srpskog naroda, uslijedile su brojne reakcije u susjednoj zemlji. 

“Himna Bože pravde odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna Bože pravde bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine…

Bošnjačko nacionalno veće još jednom poziva sve obrazovno-vaspitne ustanove da poštuju vjekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija djece bošnjačke nacionalnosti”, poručili su u saopćenju.

Ministar prosvjete Srbije Branko Ružić izjavio je da je nedopustivo “da se neko doseti da kaže kako je intoniranje himne države u kojoj živi – provokacija”.

Čitaj još:   TUTIN U KOJEM SE RODI SEDAM PUTA VIŠE DJECE OD...Ministar objašnjava kakve veze VJERA ima sa tim

Tako je pitanje himne “Bože pravde” postalo jedno od aktuelnih tema koje su zaokupirale javnost u susjednoj Srbiji ovih dana. 

Na ovu temu osvrnuo se jučer na svom Twitter profilu i Nenad Čanak, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanak se osvrnuo na pisanje jednog tviteraša koji je postavio pitanje zašto himna bilo koje zemlje treba da se prilagodi nekome drugom. Čanak se složio sa ovim mišljenjem, ali i dodao svoj osvrt.

“Holandska himna nije vekovima menjana, zahvaljuje se Bogu na nemačkoj krvi i kune na vernost španskom Kralju … Bože pravde je izvanredna, jedino smeta što su joj u današnjoj verziji izmenjene reči, pa umesto “srpskog Kralja”, stoji “srpske Zemlje”. I propade tradicija”, napisao je Čanak. 

izvor: SB

Čitaj još:   Stravičan zločin: Prve fotografije BRUTALNO ubijenih nevjenčanih supružika... (foto i video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more

DOLIJAO BAHATI VOZAČ BIJELOG LAMBORGINIJA: Pauk krenuo da mu digne auto…

Bahati vozač skupocenog automobila marke "lamborgini hurakan" parkirao je sinoć Read more