IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Umjesto EU integracija, sada govorimo o stabilnosti regiona… (foto, video)

Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica je dvije okolnosti– zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok – Zapad, kazao je predsjednik države Milo Đukanović tokom susreta sa članovima Evropskog savjeta za međunarodne odnose…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27.10.2021…00: 56…  MILO Đukanović: Umjesto EU integracija, sada govorimo o stabilnosti regiona… (foto, video)

Članovi Savjeta, kako su istakli iz Kabineta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.

“Oni su uz zahvalnost za prijem iskazali interesovanje za Đukanovićevo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu, mogućnostima za rješavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posljedica”, navedeno je u saopštenju.

Đukanović je uz zahvalnost za posjetu i interesovanje uvaženih članova Savjeta potvrdio da je tema regiona izuzetno važna za stabilnost Evrope, ali i dalju snagu i prestižnost NATO-a.

“Uz ocjenu o izvjesnom poremećaju na širem globalnom planu, ocijenio je da je aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica dvije okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok-Zapad”, istaknuto je u saopštenju.

Čitaj još:   MILO Đukanović: "Sigurnost novinara, sloboda i medijski pluralizam..." (foto)

U tom kontekstu, napomiju iz Kabineta, ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i “odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope”.

“On je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, poslednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija. Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja”, naglašava se u saopštenju.

Napominju, članovi Delegacije Savjeta koju su činili direktorica uredništva Le Monde Sylvie Kauffmann, viša saradnica za politiku i širi evropski program Savjeta Engjellushe Morina, poslanica u hrvatskom Saboru i bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, koordinatorka programa Evropskog Savjeta Maria Simeonova, predsjednik Međunarodnog instituta za mir i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu Hannes Swoboda, zamjenica direktora i šefica kancelarije Vessela Tcherneva i direktor i stalni saradnik Evropskog projekta Ivan Vejvoda, zahvalili su Đukanoviću za detaljnu analizu i informacije, važne za razumijevanje aktuelnih regionalnih i geopolitičkih prilika.

izvor Standard.me

Čitaj još:   MILO Đukanović: Imunizacija spašava milione života... (foto i video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more