IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nikome nije od koristi crtanje meta u CRNOJ GORI: Ko želi da ućutka novinare, taj želi da pokori cijelo društvo… (foto, video)

Cilj medijske strategije 2022–2026, na kojoj se trenutno radi je da Crna Gora stvori ambijent za slobodno i profesionalno novinarstvo, poručuje Rudović i ističe da na tom putu imamo podršku stručnjaka Savjeta Evrope…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 05.12.2021…07.12…Nikome nije od koristi crtanje meta u CRNOJ GORI: Ko želi da ućutka novinare, taj želi da pokori cijelo društvo… (foto)

Cilj medijske strategije 2022–2026, na kojoj se trenutno radi je da Crna Gora stvori ambijent za slobodno i profesionalno novinarstvo, poručuje Rudović i ističe da na tom putu imamo podršku stručnjaka Savjeta Evrope

Finansijska održivost medija, nelojalna konkurencija, socijalni položaj novinara i uslovi za njihov rad, snaženje uređivačke nezavisnosti Javnog servisa i definisanje modela za zaštitu Javnog servisa RTCG od političkog uplitanja, samo su neki od problema na kojima se u narednom periodu mora raditi, rekao je u intervjuu za Pobjedu vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za medije Neđeljko Rudović.

Govoreći o sve učestalijoj praksi pojedinih medija koji zloupotrebljavaju svoju moć i javni prostor koriste da siju mržnju, naš sagovornik upozorava da to može dugoročno da nanese štetu crnogorskom društvu.

“Uloga države je da uredi ambijent za slobodno i profesionalno novinarstvo, a ono bez samoregulacije ne može da dođe do punog izražaja”, ističe Rudović.

Prema njegovim riječima, „onaj ko želi da ućutka novinare, taj želi da pokori cijelo društvo“.

“A svako zdravo i funkcionalno društvo počiva na slobodi izražavanja. Napadima na novinare se želi zaustaviti razvoj Crne Gore i postići da ona bude zarobljenik poslušničkog mentaliteta. Dužnost je svih nas da se tome stane na kraj”, poručuje Rudović.

POBJEDA: Kad ste imenovani na funkciju v.d. generalnog direktora Direktorata za medije, iz resora kojim rukovodi Tamara Srzentić rečeno je da očekuju od Vas da „najefikasnije odgovorite na izazove koji se odnose na medijsku oblast u cjelini“. Koji su to najveći izazovi sa kojima se trebate suočiti i gorući problemi u ovoj oblasti?

Čitaj još:   VUČKO NAŠAO NIZ GREŠKI LJEKARU MOJI MU JE VRATIO ORDEN... (foto)

RUDOVIĆ: Prije svega, riječ je o pripremi medijske strategije 2022-2026, kao prvog dokumenta takve vrste u Crnoj Gori u kojem zajednički, sa predstavnicima civilnog društva, medijskih udruženja, nezavisnih regulatora, Javnog servisa i pravosuđa, treba da definišemo ključne ciljeve u narednom periodu i mjere koje će dovesti do ispunjenja tih ciljeva.

Kao što znate, crnogorsko društvo ima sve izraženiji problem sa dezinformacijama i govorom mržnje, polarizacijom na javnoj i medijskoj sceni, prijetnjama i napadima na novinare, slabašnom samoregulacijom koja još nije objedinila sve relevantne medije.

Finansijska održivost medija je takođe veliki izazov, nelojalna konkurencija, socijalni položaj novinara i uslovi za njihov rad, snaženje uređivačke nezavisnosti Javnog servisa i definisanje modela za zaštitu Javnog servisa RTCG od političkog uplitanja.

To su naše slabe tačke i naša je obaveza da u medijskoj strategiji nađemo najbolje odgovore na njih. U radnoj grupi smo posvećeni cilju i veoma sam zadovoljan pristupom zadatku koji je pred nama. Cilj je da Crna Gora stvori ambijent za slobodno i profesionalno novinarstvo, zbog čega nas raduje što imamo podršku stručnjaka Savjeta Evrope, kroz JUFREX program, zajednički projekat Savjeta Evrope i Evropske Komisije.

POBJEDA: Ministarstvo je već počelo da radi pravilnik za Fond za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnost medija, a čije osnivanje se očekuje uskoro. Što je urađeno po tom pitanju, da li će biti urađen na vrijeme i kako vidite da će Fond da pomogne medijima u našoj zemlji?

RUDOVIĆ: Pravilnik je spreman, a javni konkurs za štampane medije i internetske publikacije biće vrlo brzo raspisan. Informisan sam da je AEM pripremio što je potrebno za raspisivanje konkursa za TV i radio stanice. Zakon o medijima nas obavezuje da izdvojimo 0,09 odsto tekućeg budzeta za Fond za medijski pluralizam. Jednom godišnje se dijeli novac medijima za projekte koji su od javnog interesa, a koji su precizno pobrojani u zakonu.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 4. januar 2024. godine

Riječ je o nešto više od 800.000 eura, od čega AEM dijeli 60 odsto TV i radio stanicama, a Ministarstvo 40 odsto štampanim medijima i portalima. Od toga se po pet odsto dijeli za mehanizme samoregulacije. Mogu se prijaviti samo mediji upisani u evidenciju, koji nemaju zaostalih obaveza prema državi i regulatorima. Smisao Fonda je da ohrabrimo medije da se bave temama od javnog interesa, od ekonomije, evropskih integracija i borbe protiv korupcije do zaštite manjinskih naroda od diskriminacije, kulture, nauke, društvene integracije ranjivih grupa…

IZVOR ANALITIKA.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more