IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REALNA OPASNOST IZ NEUMA: Dogovora još uvijek nema, HDZ BiH nije spreman ni na minimum kompromisa… (foto, video)

Informacija koja se pojavila u medijima pod kontrolom Dragana Čovića, o tome da je sam dogovor na pomolu, ne može smatrati tačnom. Dogovora još uvijek nema, a pregovori protiču u znaku radikalnih stavova HDZ- a…

NEUM: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 29.01.2022…19: 42… REALNA OPASNOST IZ NEUMA: Dogovora još uvijek nema, HDZ BiH nije spreman ni na minimum kompromisa… (foto, video)

Sudeći prema svim raspoloživim informacijama iz Neuma, i ukupnoj pregovaračkoj atmosferi, evidentno je da HDZ BiH nije spreman ni na minimum kompromisa. Tako tvrde i izvrori Patrije iz Neuma.

Naime, iz HDZ odbijaju čak i mogućnost kozmetičkih promjena ovlasti Doma naroda Federacije BiH, što je bio preduslov probosanskih stranaka za otvaranje ozbiljnijih pregovora oko načina izbora članova Predsjedništva BiH. Reduciranje ovlasti domova naroda je crvena linija ispod koje se neće ići.

Portal Klix.ba sinoć je upozorio da postoji  realna opasnost da medijatori pokušaju stvoriti privid kompromisa koji bi u javnosti bio predstavljen kao srednje rješenje, ali bi praktično značio politički trijumf Hrvatske i HDZ-a.

Kako su naveli, to bi se moglo napraviti na način da HDZ navodno pristane na reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH, ali da spisak onoga što predstavlja vitalni nacionalni interes bude tako široko postavljen da nijedna odluka, baš kao što je to sad slučaj, ne može proći prilikom glasanja.  Takvo reduciranje bi se “prodalo” javnosti, dok bi se način biranja hrvatskog kluba, a što je interes HDZ-a, promijenio na način da se broj hrvatskih delegata koje imenuju kantoni promjeni i da više od 2/3 delegata biraju većinski hrvatski i mješoviti kantoni gdje HDZ ima značajnu glasačku bazu, a što do sad nije bio slučaj.

Čitaj još:   Aleksandra Subotić u krilu svog 20 god starijeg dečka, pa mu uputila nježne riječi (foto)

Međutim, kako sada stvari stoje, ispostavlja se, da u HDZ-u nemaju demokratskog kapaciteta ni u toliko da pristanu na kozmetičko smanjivanje ovlasti Doma naroda FBiH.

Stoga se informacija koja se pojavila u medijima pod kontrolom Dragana Čovića, o tome da je sam dogovor na pomolu, ne može smatrati tačnom. Dogovora još uvijek nema, a pregovori protiču u znaku radikalnih stavova HDZ- a.

izvor agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more