IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽIVOT U CENTRU PLJEVALJA KAO U RUDARSKOM KOPU

Stanari zgrada u neposrednoj blizini kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima podnijeće tužbu protiv Opštine i preduzeća “Grijanje”, ukoliko ne riješe problem prekomjernog zagađenja koji uzrokuje gradska toplana.

To je “Vijestima” kazala Ilda Katana, upravnica jedne od stambenih zgrada koja se nalazi u neposrednoj blizini gradske kotlarnice, upozorivši da je ugroženo zdravlje ljudi.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijeva se oko 350 stanova u centru grada, za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja. Sagorijevanje ogromne količine uglja dovodi do enormnog zagađenja vazduha, a pojedine vrijednosti su i 27 puta veće od dozvoljenih, što je konstatovao Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI)…

Stanari upozoravaju na to da čađ i gasovi koji izlaze iz niskog dimnjaka, prizidanog uz zgradu, postaju sve opasniji ne samo po zdravlje vlasnika okolnih stanova, već i cijelog kraja.

Život “nepodnošljiv”, djeca najugroženija

”Život u blizini kotlarnice je nepodnošljiv i praktično nemoguć zbog velikog zagađenja”, kazala je Katana za “Vijesti”.

Da je tako uvjerio se i reporter “Vijesti” koji je na poziv stanara obišao mjesto. Crni snijeg u krugu od stotinjak metara od niskog dimnjaka kotlarnice, smještene u prizemlju jedne od zgrada, svjedoči o uslovima u kojima žive stanari okolnih zgrada.

”Prilaz do naše zgrade više liči na neki rudarski kop nego na ulicu kojom svakodnevno prolaze stanari koji ovdje žive. Rudnički kamioni dovoze ugalj za potrebe kotlarnica i ostavljaju na ulici ogromne količine blata, koje niko neće da počisti. A kada dodatno sve to prekrije čađ koja pada iz dimanjak kotlarnice, situacija je više nego alarmantna”, istakla je Katana.

Čitaj još:   Ljepotica BALKANA Husein- pašina džamija,obilježava 450 god od izgradnje...

Upozorava da su posebno ugrožena djeca koja se igraju na obližnjem poligonu i sankaju u blizini dimnjaka.

”Situacija je više nego katastrofalna. Mi smo sedam mjeseci, koliko traje sezona loženja, praktično blindirani, jer ne možemo da otvorimo prozore naših stanova zbog čađi koja se, posebno kada vjetar duva, raznosi na sve strane. Stanari ne mogu da rašire veš na svojim tarasama zbog gareži koja sipa iz dimnjaka kotlarnice. Ja sam morala da kupim mašinu za sušenje veša, a šta je sa onima koji to sebi ne mogu da priušte. U ovoj našoj zgradi većinom žive stariji ljudi. Terase su nam prekrivene velikom količinom gareži, pa ne možemo da ih koristimo sve dok traje sezona grijanja, jer se dimnjak kotlarnice, visok samo 27 metara, nalazi na svega nekoliko metara od naših stanova”, kazala je Katana…

”Mi tražimo da se hitno nešto preduzme i smanji zagađenost, jer nam je zdravlje ozbiljno ugroženo radom kotlarnice. Valjda zdravlje građana lokalnoj vlasti trebalo da bude prioritet”, istakla je ona….

Čitaj još:   Pljevaljska MILET BAŠTO tugovati imam zašto

kompletan tekst na http://vijesti.me

izvor: vijesti.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more