IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAJDEN OTVORIO KARTE, RUSIJA ĆE PLATITI VISOKU CIJENU: “Ovo je početak invazije, šaljemo američke vojnike na…” (foto, video)

Džozef Bajden se obratio javnosti. Najavio je teške sankcije Rusiji, najavio slanje američkih vojnika na Baltik i Putinovo jučerašnje priznanje nazvao “početkom invazije”…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 23. 02. 2022… 00: 22… BAJDEN OTVORIO KARTE, RUSIJA ĆE PLATITI VISOKU CIJENU: “Ovo je početak invazije, šaljemo američke vojnike na…” (foto, video)

Predsjednik SAD- a Džozef Bajden počeo je svoje obraćanje povodom eskalacije krize u Ukrajini.

“PUTIN JE OBJAVIO DA ĆE ODREZATI DIO UKRAJINE, TO JE POČETAK INVAZIJE”

“Ruski predsjednik sinoć je efektivno objavio da će odrezati dio Ukrajine. Slušajući njegov govor, jasno je da Putin sprema argumente da ode još dalje i silom uzme još ukrajinskog teritorija. Ovo je početak njegove invazije Ukrajine”, rekao je Biden. 

“Počet ćemo uvoditi sankcije koje idu puno dalje od onog što smo uveli 2014. godine”, rekao je Biden.

“Šta pobogu Putin misli da mu daje pravo priznavati nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava”, rekao je Biden.

“SAD i saveznici iz NATO- a će braniti svaki centimetar teritorija članica NATO- a. Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika”, rekao je, pa dodao: “Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju?”

“Odbrana slobode imat će svoj trošak, kako za Ameriku tako i za druge. Ali pazit ćemo da trošak sankcija ide na račun Rusije, a ne drugih zemalja”, rekao je Biden.

Čitaj još:   TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESRECA: Sletio u kanal, nije mu bilo spasa

Jučer je svijet jasno čuo kako Putin prekraja povijest. Išao je više od 100 godina u povijest. Direktno je napao pravo Ukrajine na postojanje. Eksplicite je zaprijetio ratom ako se njegovi ekstremni zahtjevi ne prihvate”, rekao je Bajden.

“I dalje ima vremena da se izbjegne scenarij koji će uzrokovati nezamislivu patnju za milione ljude. Rusiji ćemo suditi prema djelima, a ne riječima”, rekao je Biden.

TEŠKE SANKCIJE RUSIJI

Nakon uvodnog dijela govora, Biden je krenuo najavljivati sankcije koje će uvesti Rusiji. Rekao je kako će “s partnerima raditi na tome da projekt plinovoda Sjeverni tok 2 ne ide dalje”.

“Rusija će platiti još težu cijenu ako nastavi s agresijom, što uključuje i teže sankcije”, dodao je američki predsjednik.

Što se tiče sankcija, Biden je najavio da će u “prvom paketu” sankcija blokirati dvije velike ruske financijske institucije- VEB i rusku Vojnu banku. Uz to, najavio da “dijelove ruske ekonomije odsjeći od međunarodnih financijskih sustava”.

Američki predsjednik rekao je da te sankcije “idu puno dalje” od ranije uvedenih sankcija te će odsjeći ruskoj vladi pristup zapadnim financijama, koje joj trebaju zbog servisiranja duga države…

BIDEN NAJAVIO SLANJE AMERIČKIH VOJNIKA NA BALTIK

Biden je rekao da je autorizirao dodatno slanje američkih vojnika u savezničke zemlje na istoku Europe. Rekao je da će vojnici i oprema koji se već nalaze u Europi biti poslani u baltičke zemlje – Estoniju, Latviju i Litvu. 

“Da budem potpuno jasan, tu se radi o odbrambenim manevrima. Nemamo nikakvu namjeru boriti se s Rusima”, rekao je Biden.

Čitaj još:   Američke obavještajne službe ZALEDILE NETANYAHUA: Daleko su od cilja "uništavanja Hamasa", imaju municije da mjesecima napada Izrael... (foto, video)

Slanje vojske na Baltik, rekao je, trebalo bi poslati poruku američkim saveznicima da će Amerika braniti teritorij NATO- a i poštovati obaveze koje je preuzela.

Bajden nije želio odgovarati na pitanja novinara. To će na briefingu u Bijeloj kući koji će uskoro početi učiniti njegova portparolka Jen Psaki…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more