IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EKSKLUZIVNO– Bošković: Opasnost da Rusija preko razgranate mreže izazove konflikt u Crnoj Gori… (foto, video)

Dio sektora bezbjednosti u Crnoj Gori, kontrolišu ruske službe…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 02. 03. 2022… 11: 42… EKSKLUZIVNO– Bošković: Opasnost da Rusija preko razgranate mreže izazove konflikt u Crnoj Gori… (foto, video)

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković ocijenio je u intervjuu za portal Standard da postoji bojazan da bi se rat, koji je počeo u Ukrajini mogao proširiti na Zapadni Balkan.

”Crna Gora je ne samo pogodno tlo, već u ovom momentu vjerovatno i strateški najvažnije mjesto na kojem bi Ruska Federacija, preko razgranate mreže proksija koji djeluju u našoj zemlji– a koji stanuju na adresama nekih političkih partija, medija, nevladinih organizacija, kriminalnih struktura i djelova Srpske pravoslavne crkve, mogla lansirati tzv. kontrolisanu nestabilnost koja bi imala mogućnost da preraste u zamrznuti konflikt”, tvrdi Bošković, ističući da su pojedini djelovi crnogorskog sektora bezbjednosti podređeni direktnoj koordinaciji ruskih službi bezbjednosti stavljene u službu ruskih službi bezbjednosti”.

STANDARD: Gospodine Boškoviću, kao bivši ministar odbrane i član skupštinskog Odbora za bezbjednost, da li imate bojazan da bi se rat, koji je počeo u Ukrajini, mogao proširiti na Zapadni Balkan? Na čemu temeljite svoju ocjenu?

BOŠKOVIĆ:  Svakako da bojazan postoji. Za očekivati je da predsjednik (Vladimir) Putin, usljed pritiska koji trpi od EU i NATO s jedne, a pritisnut herojskim otporom ukrajinskog naroda sa druge strane,  posegne za otvaranjem novog žarišta kako bi napravio disperziju fokusa međunarodne zajednice i time ojačao svoju poziciju na primarnom sukobu, koji traje u Ukrajini.

U tom kontekstu, najpogodnije tlo za tako nešto bio bi Zapadni Balkan, budući da Ruska Federacija u našem regionu ima razgranatu mrežu saradnika, na šta smo dugi niz godina i upozoravali. Ono što dodatno zabrinjava jeste i okolnost da su u Republici Srpskoj, Srbiji  i, nažalost, Crnoj Gori nakon promjena 30.avgusta vlast i bezbjednosne službe ne samo servilne, već su u potpunosti stavljene u službu ruskih službi bezbjednosti.

Čitaj još:   AZRA Jasavić: DRITANE, učili smo te da ozbiljni ljudi ne LAŽU i ne služe gazdama- tajkunima...

Zbog toga je naročito ljekovito okolnost da smo u Crnoj Gori uspjeli da na demokratski i institucionalan način dovedemo do pada kvislinške Vlade, čime je otvorena perspektiva da se naša zemlja vrati na prirodan, evropski kolosjek.

STANDARD: Neki reginalni mediji i strani političari izražavaju bojazan da bi Crna Gora mogla biti država, koja je pogodno tlo za konfliktne aspiracije, šta Vi mislite o tome?

BOŠKOVIĆ: Upravo iz razloga koje sam naveo u odgovoru na vaše prethodno pitanje, Crna Gora je ne samo pogodno tlo, već u ovom momentu vjerovatno i strateški najvažnije mjesto na kom bi Ruska federacija, preko razgranate mreže proksija koji djeluju u našoj zemlji– a koji stanonuju na adresama nekih političkih partija, medija, nevladinih organizacija, kriminalnih struktura i djelova Srpske pravoslavne crkve, mogla lansirati tzv. kontrolisanu nestabilnost koji bi imao mogućnost da preraste u zamrznuti konflikt.

Otežavajuća okolnost u ovom trenutku je i ta što najvažnijim institucijama sistema koordiniraju i rukovode osobe koje su u dnevnom kontaktu sa ruskim obavještajcima u Crnoj Gori ili njihovim saradnicima.

Sve što se pojavilo u javnosti prethodnih dana, mali je dio onoga što se trenutno dešava u institucijama sistema, i predstavlja dodatnu kompromitaciju naše države čiji djelovi bezbjednosnog sektora su podređeni direktnoj koordinaciji ruskih službi bezbjednosti. I to nije ništa novo, jer se sa takvim aktivnostima počelo od samog početka preuzimanja vlasti na državnom nivou nakon izbora 30.08.2020. godine.

Ono što je ipak zabrinjavajuće jeste momenat u kojem se sve to dešava, naročito nakon eskalacije sukoba u Ukrajini podstaknutog brutalnom agresijom vojnih snaga Ruske federacije.

O TOME KOLIKO JE ANB OBAVJEŠTAJNO IZBUŠENA, MOGLA BI SE KNJIGA NAPISATI

STANDARD: U posljednjih nekoliko dana zemlje regiona su slijedile zatjeve za uvođenje novih mjera sankcija prema Rusiji, u Crnoj Gori se to još nije desilo? Da li se može desiti da Vlada u tehničkom mandatu odugovlači donošenje takvih odluka?

Čitaj još:   KO BI SE OVOME NADAO: Vrijeme koje se očekuje u narednih nekoliko dana... (foto)

BOŠKOVIĆ:  Može – i rekao bih da se to defacto i dešava. Odlazeća Vlada na svaki način želi da predstavi Crnu Goru kao nepouzdanog i nesposbnog partnera prema prije svega dvijema organizacijama koje bi za nas trebale biti apsolutni prioritet. Riječ je o NATO i Evropskoj uniji. Zbog toga još uvijek nijesmo ispoštovali sve preporuke EU koje se tiču sankcija prema Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a došli smo i u situaciju da načelnik Generalštaba bruka i sebe i državu na sastancima Vojnog komiteta NATO.

Zbog svega navedenog neophodno je da se sve građanske, evropske i prije svega političke snage kojima je Crna Gora na prvom mjestu okrenu zajedničkom dogovoru kako bi ovo brukanje i sunovrat naše države bio što prije zaustavljen. Vjerujem da će Vlada što prije biti formirana kako bi se kormilo Crne Gore usmjerilo ka evropskom putu. (J.Muminović)

izvor Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more