IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROFESOR ŽARKO KORAĆ TVRDI: “Crna Gora je sljedeća otvorena kriza na Balkanu” (foto, video)

DSS, Dveri i Zavetnici u Vučićevoj Srbiji imaju istu ulogu kao Šešeljovi radikali u Miloševićevoj vlasti…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 05. 04. 2022… 11: 48… PROFESOR ŽARKO KORAĆ TVRDI: “Crna Gora je sljedeća otvorena kriza na Balkanu” (foto, video)

“Rezultat koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ostvario na parlamentarnim i predsjedničkim izborima nije iznenađenje, ali će formiranje vlasti u Beogradu biti mučno jer SNS i SPS nemaju većinu, a nema ni opozicija”, kazao je u emisiji “Aritmija” nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije, profesor Žarko Korać. Pretpostavlja da će Vučić na kraju uspjeti kupujući neke odbornike.

“To se oduvek radilo. Odjednom se neko seti da mu je Vučić ipak bliži. Ja to zovem jednokratni poslanici ili odbornici jer nakon što uzmu novac i dobiju privilegije više ne idu na izbore jer ih više niko ne bi ni glasao”, pojašnjava Korać.

Kada je riječ o parlamentarnim izborima, kaže, Vučić više nema natpolovičnu većinu koju je imao u prošlom sazivu kada je opozicija bojkotovala izbore.

“Dve stvari su bitne za ove izbore. Prvo, tri ultranacionalističke, čak rekao bih fašističke, stranke – Dveri, Zavetnici i DSS – su prešle census, koji je jako nizak. Oni su uzeli glasove Šešeljevim radikalima. Drugo, uspeh koji je postigao Ivica Dačić, koji je uzeo oko 100 hiljada glasova više iako niko, uključujući i lidera te stranke, ne bi znao da kaže šta je njihova politika”, ističe Korać.

SPS je, pojašnjava, dobio glasove na osnovu rata u Ukrajini.

“Dačić je nedvosmisleno od početka agresije Rusije na Ukrajinu podržavao Putina i govorio da Ukrajina treba da popusti i da je ona kriva za rat. Ta retorika mu je donela 100 hiljada novih, ranije Vučićevih glasova”, ističe i dodaje da je Vučićeva izjava da je Srbija ozbiljno skrenula udesno smiješna.

“Dao im je novac, skupio im je potpise, snizio je census za prošle izbore sa 5% na 3% i sad se čudi kako su ušli u parlament. To je njegova politika. Ja bih je nazvao licemerjem, ali to je slaba reč za ono što on radi. Skretanje udesno je njegov dolazak na vlast u Srbiji, a ovo su samo sitne nus-pojave”, naglašava Korać.

Čitaj još:   ŠOK I HAOS: Nenad Stešević mladić porijeklom iz Crne Gore uboden u prsa, na svirep način ubijen sa prijateljem u Danskoj... (foto)

DSS, Dveri i Zavetnici u Vučićevoj Srbiji imaju istu ulogu kao Šešeljovi radikali u Miloševićevoj vlasti.

“Kao strašila. ‘Nećete mene? Evo ko će vam doći na vlast’. Takvu poruku na ovaj način šalje.To je Milošević vrlo uspešno radio”, podsjeća on.

Vučić je na ovim izborima, kaže, postigao ono što se u političkoj teoriji naziva “lična vlast”.

“On je centar, donosi sve odluke, svaki dan je u medijima koje potpuno kontroliše, rešava sve probleme, arbitar je svega… Njemu nisu potrebne ni opozicione, ali ni njegova stranka. On postavlja ljude bez ikakvog političkog ili ljudskog integriteta, kao što je Ana Brnabić, koja se sinoć silno radovala nadajući se da će ponovo biti premijerka što nije sigurno”, kaže Korać.

Govoreći o mogućnosti da na mjesto premijera dođe Siniša Mali, kome je Univerzitet u Beogradu poništio doktorat zbog falsifikata, Korać ističe da u zemlji, u kojoj vlada poplava lažnih diploma i titula, to nikoga ne zabrinjava. Taj fenomen želje za titulom, pojašnjava, prisutan je kod neobrazovanog svijeta još od Nušićevog doba. Pored toga, u Srbiji je, ističe, prisutan i fenomen “poplave lopova na vlasti”.

Vučić će, pojašnjava, nakon izbora biti pod velikim pritiskom Zapada iz dva razloga. Prvi je Rusija i uvođenje sankcija, a drugi je miješanje u politička dešavanja u Crnoj Gori. Na pitanje da li su osnovane sumnje da će, zahvaljujući ministrima iz GP URA i SNP-a manjinsku vladu u Crnoj Gori kontrolisati Vučić, Korać odgovara odrično. Ovim strankama je, pojašnjava, važno da dobiju svoje parče vlasti kako bi sa tih pozicija ušli u predizbornu kampanju.

“Abazoviću je izgleda jako stalo da bude premijer. On misli da će pomiriti dve Crne Gore, što bi bio vredan politički poduhvat, ali mislim da to on ne može da uradi.  Glavna prikrivena borba u Crnoj Gori je između Evrope i antievropskog. Svi, koji su u Crnoj Gori potčinjeni Beogradu, izrazito su antievropski. Biće zanimljivo šta će oni da rade ako Vučić donese antiruske odluke”, ističe Korać.

Zbog promjena u Evropi, kaže, strana koja želi da odvede Crnu Goru u zagrljaj Srbije vidno je oslabila. Problem je, kako ističe, što je mnogo slaba i procrnogorska strana.  

Čitaj još:   STRAŠNO- SEDAM LJUDI POGINULO NA SRPSKIM PUTEVIMA ZA MANJE OD 24 SATA: Nesreće se nizale jedna za drugom, a ova je NAJJEZIVIJA... (foto, video)

“Obe su pale. Prva jer ostaje bez tla pod nogama, a druga jer nema hrabrosti. Jedna zbog rata u Ukrajini, a druga što nema lidere”, pojašnjava on ističući da je Crna Gora sljedeća otvorena kriza na Balkanu koju Zapad potcjenjuje. U toj borbi za evropske vrijednosti ističe ulogu DPS- a.

“Teško je nakon toliko godina na vlasti prilagoditi se situaciji da ste u opoziciji. To nije isto. Neko je izvanredan opozicioni političar, ali je loš na vlasti. Ili obrnuto. Oni uprkos tome pokušavaju da sačuvaju ne samo politički legat svoje vlasti već ono što je legat Crne Gore…

To je borba od koje zavisi sudbina Crne Gore. Nijedna stranka osim njih nije prihvatila tu ulogu. Oni i dalje nose barjak EU i NATO integracija, a to nisu male stvari. Mogli su da odustanu. Jedna je stvar da se ‘mačujete’ sa DF- om i Demokratama na malom turniru. Na velikom turniru je ostao samo DPS, što je tuga Crne Gore”, zaključuje Korać, navodi Gradski.me.

izvor Gradski.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more