IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSIJI ODGOVARA RAZDOR NA BALKANU: Teške optužbe i šta su sve špijuni Kremlja radili, “Žele da spreče evropsku budućnost Zapadnog Balkana” (foto, video)

Dok tužioci istražuju ruske špijunske aktivnosti u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, premijer zemlje je izrazio sumnje da je ruska obavještajna služba radila protiv dobrih susjedskih odnosa…

SOFIJA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljkak 11. 04. 2022… 10: 38… RUSIJA I RAZDOR NA BALKANU: Teške optužbe i šta su sve špijuni Kremlja radili, “Žele da spreče evropsku budućnost Zapadnog Balkana” (foto, video)

Bugarski premijer Кiril Petkov rekao je medijima u četvrtak da su ruske obavještajne službe pogoršale svađe između njegove zemlje i Skoplja.

U poslednjih nekoliko godina Bugarska je protjerala brojne ruske diplomate zbog špijunaže i hapsila Bugare koji su sa njima sarađivali. Samo u martu 2021. godine je više od deset ruskih diplomata proglašeno personama non grata.

Međutim, neka nedavna protjerivanja su opisana kao puki PR trikovi, koje je izveo glavni tužilac Ivan Gešev da bi ojačao svoj imidž tokom sukoba sa aktuelnom vladom. Uprkos brojnim hapšenjima i optužbama, niko nije osuđen za navodnu špijunažu.

U međuvremenu, tužilaštvo je započelo istragu protiv Elene Gunčeve, poslanice i članice rusofilske krajnje desničarske partije Preporod, nakon objave na Fejsbuku od 18. marta u kojoj je rekla da se nada da će vladu “pogoditi ruski projektil”.

Čitaj još:   TAČNO U PODNE: VUČIĆ Dodiku danas uruče najveće priznanje Republike Srbije... (foto)

U poruci je izrazila nadu da će “jedna od ruskih raketa uništiti Ministarski savjet“ u Sofiji, ako Bugarska pošalje oružje Ukrajini, i opisala ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao “klovna“.

Prijavljeno mi je da su ruski špijuni radili posebno protiv odnosa između Bugarske i Sjeverne Makedonije. Neko pokušava da pogrešno zastupa interese Bugarske. Ruski interes je uvijek bio da spriječi evropsku budućnost Zapadnog Balkana- rekao je on.

Bugarsko specijalizovano tužilaštvo već istražuje navodne ruske špijunske aktivnosti u Agenciji za nacionalnu bezbjednost zemlje i pretresa kancelarije.

Predsjednik Rumen Radev, poznat po blažem stavu prema Moskvi, branio je rad Agencije.

Od promjene vlasti u Sofij- a još više od ruske invazije na Ukrajini- Bugarska je bila pod pritiskom da ukine veto na početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Od ulaska u politiku 2021. godine, prvo kao privremeni ministar ekonomije u privremenom kabinetu predsjednika Rumena Radeva, a zatim kao premijer i ko- lider stranke Nastavljamo promjene, Petkov pokušava da reši sporove Bugarske sa Sjevernom Makedonijom, koji blokiraju nade Skoplja da otpočne pregovore o članstvu u EU…

Čitaj još:   MOSTAR: Teška saobraćajna nesreća, dvije osobe poginule, više povrijeđenih... (foto)

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more