IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija, nedostaju farmaceuti, ljekari, profesori, ekonomisti i pravnici… (foto. video)

Na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru nalazi se oko 23.000 osoba što je ubjedljivo najviše u poređenju sa gradovima slične veličine u Srbiji…

NOVI PAZAR: Sandžak, Ekonomija, vijesti, subota, 21. 05. 2022… 12: 48… NOVI PAZAR: Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija, nedostaju farmaceuti, ljekari, profesori, ekonomisti i pravnici… (foto. video)

Broj onih koji čekaju posao konstantno raste i to najviše zbog ekonomske krize i visokog prirodnog priraštaja što ne prati otvaranje novih radnih mjesta. Novi Pazar je jedan od rijetkih gradova u Srbiji bez direktnih stranih investicija i nove fabrike koja bi uposlila veći broj radnika.

Tako je na kraju 2018. godine posao čekalo oko 19.000 Novopazaraca, godinu dana kasnije preko 20.200, da bi tokom 2020. godine broj nezaposlenih porastao za još 2.500. Sada ih je oko 23.000…

Čitaj još:   POLITIČAR NAJBOGATIJI ČOVJEK U DRŽAVI: Ima STANOVE, firme, njive, ŠUME... A NIJE Đukanović! (foto i video)

I pored tolikog broja nezaposlenih, pojedina preduzeća ne mogu da dođu do radnika, tako da postoje deficitarna zanimanja za kojim vlada velika potražnja.

“Najveća je potreba za građevinskim radnicima svih profila, zidara, tesara, varioca, armirača, a do posla brzo dolaze i vozači kamiona i autobusa. Poslodavcima u Novom Pazaru fale i farmaceuti, lekari svih specijalizacija, profesori istorije, muzičkog, stranih jezika, ali i kvalitetni ekonomisti i pravnici”, kazala je portparolka filijale NSZ u Novom Pazaru Aida Bojadžić.

Trećina nezaposlenih ima srednju stručnu spremu, dok posao čeka preko 1.220 visokoobrazovanih, među kojima su i dva doktora nauka…

BONUS VIDEO: Lekari specijalisti zatražili smenu direktora Opšte bolnice

izvor Danas.rs