IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIGLE NOVE GRAFIKE: Rezultati IZBORA za sve nivoe VLASTI u BiH… (foto, video)

Članovi Predsjedništva BiH još sinoć su bili poznati…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 04. X- 00: 34… STIGLE NOVE GRAFIKE: Rezultati IZBORA za sve nivoe VLASTI u BiH… (foto, video)

Članovi Predsjedništva BiH još sinoć su bili poznati…

Cvijanović, Bećirović i Komšić u naredne 4 godine činiće Predsjedništvo naše zemlje. Međutim, šta je s ostalim nivoima vlasti?

SDA nije dobila člana Predsjedništva, ali na svim ostalim nivoima vlasti dominira, od državnog parlamenta do kantonalnih skupština.

Ovo su poslednje informacije koje je objavila Centralna izborna komisija nakon 17 sati.

Posljednji podaci CIK-a objavljeni u 17h kažu sljedeće: Na osnovu  91,97 posto prebrojanih glasova za Člana predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, najviše glasova osvojio je Denis Bećirović sa više od 285.000 glasova.

Za Člana predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda, najviše glasova osvojio je Željko Komšić 194.605 glasova, oko 30.000 glasova više od Borjane Krišto.

Za Člana predsjedništva iz reda Srpskog naroda, najviše glasova osvojila je Željka Cvijanović, gotovo 300.000 glasova.

U zaključku, članovi predsjedništva BiH u naredne četiri godine bit će: Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI, MALA SOFIJA U SEKUNDI POSTALA SIROČE -Ljekari se bore za njen život

Kada govorimo o Državnom parlamentu i zastupničkom domu, najviše glasova, prema do sada prebrojanim glasovima, 83,39 posto , osvojili su SNSD, SDA i HDZ, a slijede ih SDS, SDP, DF, PDP i NIP.

Izborni štab PDP-a je čini se prerano proglasio pobjedu Jelene Trivić za predsjednicu entiteta RS.

Iako je neizvjesno do samog kraja, preliminarni rezultati CIK-a kažu da je novi predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik. Senad Bratić je prema dosadašnjim rezultatima novi potpredsjednik entiteta RS.

Što se tiče parlamenta FBIH i Zastupničkog doma, na osnovu 79,42 posto  prebrojanih glasova, SDA je osvojila najviše glasova.

U narodnoj skupštini RS prema preliminarnim rezultatima CIK-a objavljenim u 17h, a na osnovu 84,01 posto  prebrojanih listića, stanje je sljedeće:

Kada govorimo o ukupnom broju glasova za Skupštine kantona u FBIH, stanje prema još uvijek nezvaničnim podacima  je sljedeće. Najviše glasova osvojila je SDA, a slijede je SDP, DF, NIP, HDZ, NS i NES.

Pogledajte video OVDJE.

izvor Hayat.ba

Čitaj još:   Skupština CRNE GORE se izvinjava KENANI Strujić Harbić: Objavili da je glasala, iako poslanica nije bila na sjednici... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more