IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAKON IZVJEŠTAJA EK, SVE POSTALO JASNO: Kontroverzni Dritan i njegova ”Open Balkan” vlada diletanata odustali…

Izvještaj Evrospke komisije za Crnu Goru koji se danas predstavlja na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove u Briselu, a čiji su detalji poznati već od ranije, otklonio je svaku dilemu kada je u pitanju put, odnosno stranputica, kojom je naša država krenula.

Evropska komisija je u najnovijem izvještaju samo konstatovala ono što smo odavno znali – da diletantsko-izdajnička vlada na čelu sa kontroverznim premijerom Dritanom Abazovićem, po nalogu zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve vodi Crnu Goru u propast i sabotira njen put ka EU.

Sada je i od strane najviše evropske instance potvrđeno da je Crna Gora od predvodnika evropskih integracija, i zemlje koja je bila pred vratima EU, postala disfunkcionalna paradržavna tvorevina, urušenih temelja, koju kriminalno-veleizdajnička Abazovićeva vlada vodi direktno u velikodržavni projekat ”Otvoreni Balkan”.

Izvještaj je jasna potvrda i eskplicitni indikator da je Abazović uradio odličan posao na sabotiranju evropskog puta države, usput učinivši Crnu Goru potpuno disfunkcionalnom i spremnom za integraciju u ”srpski svet”. Projekat koji je njegov mentor, srpski diktator Aleksandar Vučić, eufemistički nazvao ”Otvoreni Balkan”.

U tome je naravno imao svesrdnu pomoć ”probranih” kadrova kao što su nepismeni velikosrbin, potpredsjednik Vladimir Joković, ali i dvije NVO vedete, salonske evropejke, ministarka za ”Otvoreni Balkan” Jovana Jo Marović i Ana Novaković Đurović ministarka ekologije koja je za visookooktanskog gliser-premijera važna samo za ličnu promociju.

Još gori od Zdravinjove katastrofe

Istina, ovako katastrofalan Izvještaj ne bi bio moguć bez doprinosa prethodne svetosavsko-ekstremističke vlade vječito opijenog vjerskog fanatika Zdravka Krivokapića. Ali ako je Krivokapićeva vlada predstavljala političku katastrofu, zasnovanu na trulim kompromisima koju je na okupu držala svetosavska sekta (SS), Izvještaj EK otkrio nam je da i od najgoreg izgleda može gore!

U ovogodišnjem izvještaju naznačeno je da su u prethodnoj godini nastavljene političke tenzije, polarizacija, odsustvo konstruktivnog angažmana između političkih partija, ali i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa…

U Izvještaju je istaknuto je da je na pravilno funkcionisanje crnogorskih institucija uticala politička nestabilnost, nestabilnost Vlade i tenzije unutar vladajuće većine, odugovlačenje procesa donošenja odluka i sprovođenja reformi. U prevodu sa diplomatskog jezika – Crna Gora je doživjela ”raspad sistema”!

Naznačili su i da glavni pravosudni organi, uključujući i Ustavni sud, rade u nekompletnom sastavu, zato što parlament nije u mogućnosti da izabere nove članove. Prevedeno – pravosuđe je u kolapsu!

EK je ocijenila da je potpisivanje „temeljnog ugovora“ sa takozvanom Srpskom pravoslavnom crkvom uticalo na političku atmosferu i podiglo tenzije. Evropski partneri su ovdje više nego jasno naglasili da je kontroverzni premijer stavio interese ekstremističke parapolitičke organizacije poznate kao svetosavska sekta (SS) ispred državnih interesa i evropskih integracija.

Čitaj još:   MILAN Knežević- PIPUN ucijenio DRITANA Abazovića, odlazeći premijer prćutao... (foto, video)

Time su maltene potvrđene spekulacije da je Abazović velikosrpski igrač u službi diktatora Vučića i njegove SPC, koji su od EK odavno označeni kao faktor nestabilnosti na Balkanu.

”Sve u svemu, vlada i parlament nijesu uspjeli da pokažu u praksi svoje angažovanje u pogledu reformske agende u vezi sa EU”, naglašeno je u Izvještaju EK.

Ova rečenica je dovoljna da sumira katastrofu koju su iza sebe ostavile vlade Krivokapića, ali prije svega kontroverznog Abazovića koji svojim postupcima i nije krio da ga EU integracije ne zanimaju. Prioritet su mu bili velikodržavni projekat ”Otvoreni Balkan” i interesi svetosavske sekte.

Skupština u haosu

U Izvještaju je ukazano da je rad parlamenta obilježen bojkotima vladajuće većine i opozicije, smjenama vlada i promjenom dva predsjednika parlamenta u tom procesu.

”Proces donošenja zakona je bio značajno pogođen. Nije bilo kredibilnog političkog dijaloga i konstruktivnog angažmana političkih partija, a u cilju jačanja parlamentarne odgovornosti i nadzora vlade”, istakli su iz EK.

Ukratko – prema Izvještaju EK i zakonodavna vlast je u potpunom haosu!

Ukazali su i da su uočljive posljedice izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje se vide kroz kadrovske promjene, gubitak znanja o procesu pristupanja EU i uopšteno usporavanja tempa reformi.

Slab napredak u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom

Iako su se kontroverzni Abazović i njegovi ministri, posebno nesposobni bivši Cetinjanin Filip Adžić kleli u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, po svemu sudeći, ni tu nijesu postigli značajne rezultate.

U Izvještaju je ocijenjeno da je Crna Gora postigla samo ograničeni napredak u pravosudnom sistemu, ali i borbi protiv korupcije gdje se navodi da su crnogorske vlasti „samo djelimično“ ispunile prošlogodišnje preporuke.

Iako Abazović i njegovi poltroni uporno ponavljaju da je uticaj Srbije na Crnu Goru ”predimenzioniran”, iz EK ne misle tako. Konstatuju da su odnosi sa Srbijom ‘izazovni’.

”Crna Gora generalno održava dobre bilateralne odnose sa drugim zemljama u procesu proširenja u regionu i sa susjednim državama članicama EU”, ocjenjuje se u izvještaju.

Međutim, poput izvještaja koji je posvećen Srbiji, i u crnogorskom dokumentu se naglašava da odnosi između ove dvije zemlje “ostaju izazovni”.

Najbolja ocjena u segmentima u kojima Dritan nema upliva!

Visoku ocjenu Crna Gora u izvještaju je dobila samo u onim segmentima gdje se kontroverzni premijer ne pita mnogo – a to je spoljna politika, odnosno usklađenost sa spoljnom politikom EU.

Čitaj još:   Dritan i Artan- IZDAJNIČKA ULOGA I TO U DVA ČINA...

Za odlične rezultate u ovom segmentu odgovorni su prije svega predsjednik države Milo Đukanović i ministarstvo vanjskih poslova na čijem je čelu nekadašnji predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, koji su odluke donosili nezavisno od destruktivnog upliva Abazovića i njegove veleizdajničke klike.

Iz EK ističu da je zemlja u potpunosti uskladila sve odluke sa EU, uključujući restriktivne mjere EU nakon ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu. Takođe se navodi da Crna Gora koordinira svoje stavove sa stavovima EU, uključujući Svjetsku trgovinsku organizaciju, te održava dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama.

Gori od najgoreg

Izvještaj Evropske komisije koji smo prošle godine sa nestrpljenjem čekali i koji je trebalo da sumira rezultate ”prve demokratski izabrane vlade” Zdravka Krivokapića, kako su je ”oslobodioci” pompezno nazvali, potvrdio je ono što su crnogorska, ali i regionalna i evropska javnost znale odavno – da je Krivokapićeva vlada predstavljala političku katastrofu, zasnovanu na trulim kompromisima koju je na okupu držala svetosavska sekta dok je nije iskoristila za svoje ciljeve.

Prošle godine smo mislili da od Krivokapića i njegovih ”apostola” ne može biti gore i da je u pitanju najgori Izvještaj koji je Crnu Goru doveo do dna.

Kontroverznom Abazoviću ipak na jednom treba čestitati – uspio je da produbi dno, i da dokaže da i od najgoreg postoji gore!

Piše: Balša Knežević

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more