IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MAJA Raičević: PRAVDA ZA ŠEJLU i druge žene da bude dostižna i efikasna… (foto)

Smrt devetnaestogodišnje Šejle Bakija koja je ubijena prije godinu trebalo bi da bude posljednja opomena institucijama da moraju odmah reagovati na prijave prijetnji i nasilja, posebno u porodici. To je ocijenjeno na panel diskusiji, održanoj u Podgorici nakon pretpremijere dokumentarnog filma „Šejla“.

Krajnje je vrijeme, kako je ocijenjeno, da institucije odmah i oštro reaguju nakon što dobiju prijavu, posebno za nasilje u porodici.

„Istu odgovornost moramo da imamo i od najviših donosilaca odluka koji nijesu pokazali ni trunčicu razumijevanja za ovu problematiku. Koji su nekim svojim postupcima, ustvari ohrabrivali ljude koji šire govor mržnje u ovoj zemlji, i upravo zbog toga očekujem jedan efikasan i brz odgovor. Očekujem da pravda i za Šejlu i za sve druge žene bude dostižna i efikasna, a ne kao do sada“, istakla je zvršna direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević.

V.d. Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović kazala je da je na početku svog mandata prepoznala nasilje u porodici kao ozbiljan problem.

Čitaj još:   UŽAS U BUDVI: Turskog glumca Hasana Karagulla vrijeđali bio među napadačima ex predsjednik opštine... (foto i video)

„Svake godine u našem godišnjem izvještaju izvještavamo o tom problemu jer je ovo pitanje jednog šireg poglavlja koje se tiče vladavine prava, a to je poglavlje 23, to je pravosuđe osnovna prava. Pored toga mi nudimo finansijsku pomoć i Crnoj Gori“, kazala je šefica delegacije EU Oana Kristina Popa.

Naglašava da je u čitavom regionu problematično reagovanje policije i tužilaštva na porodično nasilje.

Šejla Bakija je jedna od žrtvi nasilja u Crnoj Gori za čije ubistvo je osumnjičen njen vjerenik Ilir Đokaj. Tom zločinu, prethodila je prijava koju je Šejla podnijela protiv Đokaja oko mjesec prije ubistva, ali su je nadležni kvalifikovali kao prekršaj, a ne kao krivično djelo.

izvor: gradski.me

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   DANIJEL Živković: MILO Đukanović učestvovat će u kampanji, nakon 11. juna možemo razgovarati s onima koji žele dobro Crnoj Gori... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more