IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: ALBIN Kurti, zahvalio Erdoganu, na podršci članstvu u NATO i Savetu Evrope… (foto, video)

Na sastanku u vili Vahdettin, u Istanbulu, Erdogan i Kurti će razmotriti različite aspekte odnosa Turske i Kosova i potencijalne korake koji bi dodatno unaprijedili bilateralnu saradnju…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak 03: 02-2023, 21: 24… ISTANBUL: ALBIN Kurti, zahvalio Erdoganu, na podršci članstvu u NATO i Savetu Evrope… (foto, video)

Turska je spremna da pruži svu moguću podršku dijalogu Kosova i Srbije, ako to bude zatraženo, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

S druge strane, premijer ALBIN Kurti je zahvalio Turskoj na kontinuiranoj podršci Kosovu, od njene uloge u intervenciji NATO- a do podrške članstvu u SJevernoatlantskoj alijansi i SavJetu Evrope.

„Danas smo zajedno sa predjsednikom Erdoganom razgovarali o prijateljskim odnosima koje imamo i načinima na koje možemo da ih produbimo i ojačamo zajedničkom voljom. Razgovarali smo o novim mogućnostima saradnje u oblasti privrede, bezbjednosti i odbrane. Razgovarali smo i o dešavanjima u regionu i šire“, rekao je Kurti i dodao da će uvijek biti zahvalan za ulogu Turske u intervenciji NATO- a na Kosovu 1999. godine.

„Uvijek ćemo biti zahvalni za ulogu Turske u intervenciji NATO- a na Kosovu 1999. godine, za zaustavljanje genocida nad narodom Kosova, koji je zemlji donio oslobođenje i mir, za doprinos izgradnji institucija, proglašenje i priznanje nezavisnosti naše Republike; i na punoj podršci Turske u spoljnoj politici“, rekao je Kurti.

Čitaj još:   SAFET GANIĆ, epidemiolog iz NOVOG PAZARA: Glavni talas tek očekujemo...

Kurti je dodao i da je zahvalio predsjedniku Erdoganu na glasnoj podršci Turske za članstvo Kosova u NATO i Savjetu Evrope.

U NATO- u nas ujedinjuje orijentacija. U vrednostima SavJeta Evrope. I u jednom i u drugom nas ujedinjuje kritični trenutak kroz koji prolazi evropski kontinent. Jedan od naših glavnih ciljeva kao Vlade Republike Kosovo je stvaranje povoljnog ambijenta za privlačenje stranih investitora, kako bismo stvorili stabilnu ekonomiju“, rekao je Kurti.

Turska je, rekao je ALBIN Kurti, jedan od naših glavnih ekonomskih i trgovinskih partnera.

“Ovo nas raduje, ali ne bi trebalo da nam bude dovoljno. Iskoristimo aktuelnost saradnje da dostignemo njen veliki potencijal”, rekao je predsjednik Vlade Kosova.

S druge strane, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je podršku Kosovu u pristupanju Savjetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO- u.

„Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova. U to vrijeme sam vodio sjednicu vlade i oni su mi saopštili da su je SAD priznale kao prva država, a ja sam rekao da ćemo mi biti druga zemlja koja će priznati Kosovo. Sada postoji 117 zemalja koje to priznaju“, rekao je Erdogan.

On je dalje rekao da će Turska intenzivno raditi na tome da se dostigne ciljana cifra u pogledu priznanja.

Čitaj još:   SPLIT, HAOS U SAOBRAĆAJU: Poplavljene kuće, nestala struja, vatrogascima pune ruke posla... (video)

„Nastavljamo sa našim naporima da osiguramo da Kosovo dostigne svoju zasluženu poziciju u međunarodnoj areni. Podržavamo Kosovo u pridruživanju Savjetu Evrope, EU i NATO-u“, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji sa Kurtom.

izvor RTKlive

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more