IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Odazivam Ti se, Bože dragi- DEJAN ALAHU dž KLANJA PET PUTA DNEVNO! EVO ŠTA JE STROGO ZABRANJENO OTKAD JE PREŠAO NA ISLAM! Svi PITAJU a gdje je DAVID? (foto, video)

Dejan je otputovao u Meku, te je svakodnevno dijeli fotografije i video klipove iz Saudijske Arabije, kako bi dočarao ljepote odmora ali i vjere u kojoj nesumnjivo uživa…

MEKKA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 04: IV-2023, 00: 14… Odazivam Ti se, Bože dragi- DEJAN ALAHU dž KLANJA PET PUTA DNEVNO! EVO ŠTA JE STROGO ZABRANJENO OTKAD JE PREŠAO NA ISLAM! Svi PITAJU a gdje je DAVID? (foto, video)

Prvi muški pobjednik “Zadruge”, Dejan Dragojević, nakon perioda ćutnje na spekulacije o tome da je promijenio vjeru, priznao je da je prije četiri godine prešao na Islam, te je tako pokrenuo lavinu komentara.

Dejan se trenutno nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji, gdje je otišao na hodočašće. S obzirom na to da je 22. marta počeo Ramazan, svaki punoletni musliman po vjerskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk u Meku.

Povodom toga što je ćutao o promjeni vjere, pokrenula se lavina komentara na društvenim mrežama. Evo šta od običaja svaki pripadnik islama treba da poštuje tokom ramazana i kakava se verovanja vezuju za Ramazan.

Originalno poreklo Ramazana

Ramazan je mjesec koji je postojao i u kalendarima drevnih Arapa. Sam naziv Ramazan (Ramadan) potiče od arapske reči “ar- ramad” što u prevodu označava užasnu vrućinu. Muslimani vjeruju da se 610. godine nove ere, melek Džibril, najveći od svih meleka ukazao proroku Muhamedu darujući mu Kuran, svetu knjigu islama. Vijeruje se da se čuvena “Noć otkrića” dogodila tokom Ramazana, a postom muslimani odaju počast otkrovenju Kurana.

Kuran se sastoji od 114 poglavlja i smatra se da su u njemu zapisane direktne reči boga- Alaha dž. Hadisi su misli i poruke proroka Muhameda koji zajedno sa riječima od boga čine religijske tekstove islama.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Čitaj još:   TRAŽE SE UBICE SLAVIŠE ĆULUMA: Izdate potjernice pretresi na 13 lokacija... (foto)

Pet stubova Ramazana

  1.  Savm– Tokom Ramazana obavezan je post od zore do sumraka…
  2.  Šahade- Vjerovanje da ne postoji drugi Bog niti božanstvo osim jedinog boga Alaha dž i vjera u njegovog jedinog prororka Muhameda (mir njemu)…
  3.  Zekijat– Običaj darivanja u humanitarne svrhe…
  4.  Salat/ namaz – Molitva pet puta u toku dana…
  5.  Hadžiluk/ hadž– Hodočašće u Meku, važno je da svaki musliman bar jednom za života posjeti Meku, ukoliko je to moguće.

OBIČAJI

Zabranjeno ratovanje i strastveni pogledi

Tokom ramazana islamskim vjernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Od samih vjernika se očekuje da što vjernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dijela.

Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ni kap vode

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

 Nalazim se u Saudijskoj Arabiji, u Meki, gdje Alah poziva robove svoje, naravno samo one koje hoće. Ovde sam par dana i osjećaj je nevjerovatan. Ovo je Alahova kuća, mene je pozvao. Ovde sam sa braćom i sestrama iz Novog Pazara, iz Bosne i Hercegovine… Ovdje smo klanjali. Svaki musliman treba da dođe ovde, ali nije lahko– počeo je Dejan i dodao:

– I plače ti se i smeje ti se. Ovde ne sme da se nosi ništa što je krojeno i šiveno, ispod nemaš ništa, tako jedino smiješ da uđeš ovde, to su kao dva peškira spojena. Ovde namaz vrijedi jako mnogo i to je najbolje što možete da uradite. Nisam imao potrebu da pričam o Islamu. Ljudi me ne bi razumeli, ovo se u trenutku desilo, da razmišljam da dođem ovde.

Čitaj još:   EVO, KAKO JE OSUĐENIK NA DOŽIVOTNI ZATVOR,VARAO SVIJET, KADA SE MASKIRAO U dr DABIĆA... (video)

Sada je otkriveno gdje se nalazi David Dragojević, njegov brat, koji se za sada nije oglašavao na ovu temu. Naime, David je odlučio da spakuje kofere i napusti Srbiju, dok se ova porodična prič ne smiri. 

On je otputovao u Crnu Goru, odakle se javio na Instagram profilu, gdje se našao u društvu nekoliko muškaraca…

BONUS VIDEO: U ISLAMU SAM ČETIRI GODINE DEJAN DRAGOJEVIĆ KLANJA SE U DŽAMIJI PRVI PUT OTKRIO SVE O TOME KAKO JE…

izvor republika.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more