IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Drugu godinu zaredom SVETI STEFAN i dalje pusto ostrvo… (foto, video)

Najekskluzivnije ljetovalište Crne Gore, nekad Jugoslavije, već dvije sezone ne radi, a vjerovatno neće ni ove. Sveti Stefan ostaje zatvoren do okončanja arbitraže u Lonodnu po tužbi zakupca protiv države. Na gubitku je i crnogorski turizam, ali i lokalno stanovništvo.

Elitni hotel i brend crnogorskog turizma– epiteti su koji se vežu za Sveti Stefan. No, ostao je zatvoren i drugu sezonu. Milionski su to gubici, upozoravaju stručnjaci dok Vlada traži model kako otvoriti Sveti Stefan.

Eskluzivni hoteli Sveti Stefan i Miločer, te Kraljičina plaža na čijem mjestu se gradi novi objekat vrijedan oko 70 miliona eura, od 2007. su u dugoročnom zakupu najprije singapurskog Aman Risorts-a, a potom ih preuzima grčka kompanija Adriatic properties biznismena Petrosa Statisa.

Hoteli su tada bili dio hotelskog preduzeća “Budvanska rivijera”, većinski u državnom vlasništvu, a ugovor je potpisan dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS).

Aman Resorts nije otvarao hotele ni prošlog ljeta, čemu su prethodili protesti dijela mještana i čelnika lokalne vlasti iz Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA.

Oni su se protivili izgradnji nekretnina u okviru novog hotela Kraljičina plaža, a tražili su i bezuslovan pristup zakupljenim hotelskim plažama. Upadali su na gradilište i porušili plažnu ogradu.

Čitaj još:   ISTANBUL: Mjere protiv širenja zaraze, puste ulice, građani ostaju u kućama ... (foto)

“Pod hitno treba naći rješenje da se hotel otvori, i to rješenje treba da pronađu najodgovorniji”, kaže Mitrović.

Plaže koje gravitiraju ekskluzivnim hotelima su dvije svetostefanske i dvije miločerske plaže.

Decenijama su bile prvenstveno namijenjene gostima hotela koji su za noćenje plaćali najskuplju cijenu na rivijeri, ali i drugima koji su mogli da priušte stotinjak eura dnevno za plažni mobilijar.

Trenutno je pristup plažama slobodan, ali su one neuređene, bez plažnog mobilijara i ugostiteljske ponude.

“Nećemo dozvoliti da nam se ponovi prošla sezona. Ukoliko Adriatic properties ponovo ne uredi kupališta, to ćemo uraditi mi, kako bi ih koristili mještani i turisti”, kaže za RSE Blažo Rađenović iz “Morskog dobra”, preduzeća koje gazduje obalom.

Dodaje da im je Adriatic Properties platio prošlogodišnji zakup koji je za četiri kupališta iznosio oko 75.000 eura, bez PDV-a.

izvor: radio slobodna evropa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more