IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEIZMJERNA TUGA U BOSNI: Na Ahiret preselio SALIH BRKIĆ, doajen bh. novinarstva… (foto, video)

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Salih Brkić preminuo je u Tuzli u svojoj 75. godini.

Vijest o smrti Brkića objavile su njegove brojne kolege i prijatelji, međe kojima i uposlenici Federalne televizije za koju je Brkić izvještavao. Od Brkića se putem društvenih mreža opraštaju njegove brojne kolege i prijatelji.

Brkić je rođen u Mostaru 1948. godine, a odrastao u Stocu. Životni put ga je doveo u Tuzlu gdje je radio u mnogim medijima. Kakva je Brkićeva strast za novinarstvom bila potvrđuje i to da je krijući da je maloljetan, počeo pisati kao dopisnik Oslobođenja i mostarske Slobode. Potom je izvještavao za brojne druge medije.

Osim zavidne novinarske karijere za koju je dobio mnogobrojna priznanja, Brkić je autor i brojnih dokumentarnih filmova. Iza njega je dokumentarni film Hatidža o srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović. Radio ga je 16 godina.

Zatim film Nermin na kojem je radio šest godina.

Radio je i film o Seadu Bekriću kome su izbijene oči u granatiranju Srebrenice 12. aprila 1993. godine kada su ubijene 74 osobe, te o Bekiru Husejnoviću, dječaku sa rukama starca.

Čitaj još:   POSLJEDNJEG DANA U 2023. PROŠETALI SMO SARAJEVOM: Sve je spremno za doček Nove godine, turisti preplavili glavni bh. grad... (foto, video)

Tokom novinarskog rada pisao je i izvještavao o mnogim temama, a u ratu i poslije njega o stradanju Bošnjaka u Podrinju i šire.

Autor je brojnih dokumentrnih filmova. Dobitnik je nekoliko desetaka novinarskih nagrada, od kojih je i “Povelja Hasan Kaimija” za životno djelo.

Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini uručio je ličnu videoarhivu nastalu tokom obilazaka više od stotinu masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela i posmrtni ostaci žrtva genocida i zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Više trideset sati ovog videomaterijala govore o najtežim zločinima i okrutnom načinu na koji su se zločinci odnosili prema žrtvama i njihovim posmrtnim ostacima.

BONUS VIDEO: In memoriam- Salih Brkić: Novinar treba perom dodirnuti ranu i biti tamo gdje je najteže

izvor: hajat.ba

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more