IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“UŽIVO” Wagner zauzima ruske gradove, idu prema Moskvi, borbe na autoputu; Prigožin: Dosta je laži, nema predaje… (foto, video)

Šef privatne paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin pozvao je danas ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu u Rostov na Donu na sastanak s njim, i zaprijetio da će, u suprotnom ”krenuti na Moskvu”.

Prigožin je prethodno rekao da su zauzeli sve vojne lokacije u tom gradu i da će, ako se njegov zahtjev ne ispuni, blokirati Rostov i krenuti ka Moskvi. Prigožin je optužio u petak rusku vojsku da ”uništava” njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti optužbu i obećao da će zaustaviti ”zlo” vojnog vrha…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 24. VI. 2022… 12: 38… “UŽIVO” Wagner zauzima ruske gradove, idu prema Moskvi, borbe na autoputu; Prigožin: Dosta je laži, nema predaje… (foto, video)

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke formacije Vagner, optužio je rusku vojsku za “uništenje” njegovih boraca i obećao da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela krivični postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.

On je objavio da su njegove trupe ušle u komandu ruske vojske u gradu Rostov na Donu, ključnom centru za ruski napad na Ukrajinu, i da je preuzeo vojne lokacije među kojima i jedan aerodrom.

Čitaj još:   HAOS: Gošća URLALA od BIJESA, Dušica joj rekla da NAPUSTI emisiju... (video)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je postupak lidera grupe Vagner Jevgenija Prigožina izdajom i udarcem nožem u leđa. U Moskvi su uvedene protivterorističke mere.

Nakon oružane pobune ruskih plaćenika Wagnera, ruske lokalne vlasti su sada izvijestile o borbama u regiji Voronjež na jugozapadu zemlje, dok u istoimenom glavnom gradu regije gori skladište nafte, prenose agencije.

Vagnerovci idu prema Moskvi

Prema informacijama koje dolaze iz više izvora iz Rusije, snage Wagnera prošle su Voronjež i krenule su prema Moskvi. Tamo bi, ako ne budu putem zaustavljene, trebale biti večeras.

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da su ruski avioni pokušali zaustaviti kolonu Wagnera na autocesti M-4 kod Voronježa. Na snimcima se vidi uništena cesta. Prema fotografijama i snimcima, snage Wagnera su dobro naoružane, a imaju protiv vazdušne sisteme.

Ipak, nije jasno u ovom trenutku koji je tačno cilj Wagnera s obzirom da je teško očekivati da će jedna kolona vozila stići do Moskve i zauzeti grad.

Danas je 485. dan rata u Ukrajini, razvoj događaja pratite uživo na Portalu Aktuelno.

BONUS VIDEO: Wagner boss claims to have taken control of Russian military HQ in Rostov

Čitaj još:   Više od četiri miliona zaraženih na planeti, pola tog broja je u ovih pet zemalja... (foto)

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more