IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Građevinska inspekcija zapečatila sporni objekat Rudnika uglja… (foto)

Nakon intervencije organa Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zaustavljeni radovi na zgradi državne elektroenergetske kompanije…

PLJEVLJA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 09. VII. 2022… 10: 38… PLJEVLJA: Građevinska inspekcija zapečatila sporni objekat Rudnika uglja… (foto)

Izaziva čuđenje informacija od strane nadležnog ministarstva da tobož utvrđuju da li se lokacija novosagrađenog objekta nalazi u okviru koncesione linije. Ta priča ,,ne pije vodu“ jer se koncesiona oblast odnosi samo na izvođenje rudarskih radova, eksploataciju, a svaka izrada građevinskih objekata i za potrebe Rudnika podliježe zakonskim procedurama, isto kao da objekat gradite u centru Pljevalja ili Podgorice, kategoričan je izvor Pobjede

Građevinska inspekcija zapečatila sporni objekat Rudnika ugljaFoto: UGC

Građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zapečatila je sporni objekat koji gradi Rudnik uglja u Pljevljima, saznaje Pobjeda.

– Zgrada je zapečaćena. Menadžment nije imao nijedan validan dokument da pokaže. Sad intenzivno ,,kopaju“ da bi je prikazali da je u okviru eksploatacionog polja što blage veze nema, jer bila ili ne bila u okviru eksploatacionog polja ili koncesionog područja – mora imati sve potrebne dozvole. Moja saznanja su da je na granici koncesionog područja, koje je mnogo šire od eksploatacionog polja. Traže zaštitu na sve načine da ne bi krivično odgovarali, saopštio je izvor Pobjede, blizak Rudniku uglja.

NADZOR

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ranije je nakon pisanja Pobjede saopštilo da je u toku inspekcijski nadzor objekta koji u Pljevljima gradi Rudnik uglja.

Kako je Pobjedi saopšteno iz resora Ane Novaković-Đurović, inspekcija utvrđuje da li se zgrada nalazi u eksploataciono-koncesionom polju.

To objašnjenje međutim, po izvoru Pobjede, je sračunato da bi Ministarstvo i djelovi građevinske inspekcije zaštitili menadžment Rudnika uglja.

Izaziva čuđenje informacija od strane nadležnog ministarstva da tobož utvrđuju da li se lokacija novosagrađenog objekta nalazi u okviru koncesione linije. Ta priča ,,ne pije vodu“ jer se koncesiona oblast odnosi samo za izvođenje rudarskih radova, eksploataciju, a svaka izrada građevinskih objekata i za potrebe Rudnika podliježe zakonskim procedurama, isto kao objekat da gradite u centru Pljevalja ili Podgorice, kategoričan je izvor Pobjede.

Čitaj još:   HAMDIJA ABDIĆ TIGAR ŽESTOKO UZVRATIO: "Premijeru, ako je i od Vas, previše je, zna se ko sam ja i šta sam..." (foto)

Prema njegovim riječima da li je objekat u granicama koncesionog ugovora je čisti spin i namjera Ministarstva da se spasi rukovodstvo Rudnika od krivične odgovornosti.

DOKUMENTA

– Naime iz Ministarstva i građevinske inspekcije moraju znati da je krovni dokument PUP (Prostorno urbanistički plan za opštinu Pljevlja) koji je prethodno, da bi bio validan, morao biti usaglašen sa PPN CG (Prostorni plan CG).

Znači, da bi se gradio bilo kakav objekat, na čitavoj površini Crnoj Gore, nadležno je Ministarstvo ili Opština, zavisno od kvadrature objekta. Nikakav PPPN (Prostorni plan posebne namjene) koji je nekada ,,štitio“ rudarsku djelatnost, više ne postoji i ne važi. Te shodno tome, tražiti sad spas da li je novosagrađeni objekat u granicama koncesionog područja je priča za neuke, jer treba abolirati menadžment, kategoričan je izvor.

Iz Ministarstva je ranije kazano da je Upravni postupak u toku kao i utvrđivanje nadležnosti ove inspekcije i prikupljanje bitnih činjenica za vođenje daljeg upravnog postupka.

– Naime, u toku je utvđivanje da li se objekat nalazi u eksploataciono-koncesionom polju. O daljim preduzetim mjerama i upravnim radnjama bićete naknadno obaviješteni – rečeno nam je iz tog resora.

Iz menadžmenta Rudnika uglja su Pobjedi ranije kazali da se objekat nalazi na njihovom i dijelom na opštinskom zemljištu pa su spremni, ako treba, i da doplate.

– Ako je negdje neki metar kvadratni opštinski zauzet ili ,,pritisnut“ tom zgradom, nema nikakvog problema – preduzeće je u vlasništvu države koja je vlasnik i opštinske imovine. Nijesmo napravili štetu, ali ne izbjegavamo da obeštetimo bilo koga ako se utvrdi da je šteta napravljena – rekao je prije nekoliko dana Pobjedi izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić.

Bespravna gradnja je krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, legalizacija objekta dozvoljena je jedino ako je bespravni objekat predviđen planskim dokumentom.

Čitaj još:   Darvin MURIĆ: Odnos medija i partija– broji se svaka prazna stolica, a ko broji taj se i zabroji... (foto)

Sprovođenje postupka legalizacije ne abolira vlasnike tih objekata od krivične odgovornosti za djela građena bez građevinske dozvole ili suprotno građevinskoj dozvoli, ukoliko se ista utvrdi u sudskom postupku.

Devastacija prostora i kod manastira

Izvor je dodao i da je prije godinu Rudnik uglja svojom mehanizacijom napravio devastaciju prostora, kod Manastira Svete Trojice, u velikim razmjerama tobož proširujući plato.

Tu je Rudnik uložio na stotine hiljada eura a radovi takođe nijesu imali nikakvu dokumentaciju. Postavlja se pitanje, zašto je građevinska inspekcija to odćutala, kada je prelijepi prostor u površini od preko dva hektra unakažen i devastiran. Postavlja se pitanje – ko je imao interes od ovog divljaštva, kada su za to znali i Zavod za zaštitu spomenika kulture, građevinska inspekcija u Pljevljima i lokalna samouprava – zaključio je izvor Pobjede.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more