IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Šta je predložila Bošnjačka stranka na sastanku sa PES- om… (foto, video)

ERVIN Ibrahimović nakon sastanka sa MILOJKO Spajićem: Kad usaglasimo principe počeće priča o raspodjeli resora. Potencirali da se u principima navede i princip nulte tolerancije na korupciju u javnoj upravi i državnim preduzećima, te jačanje sistema unutrašnjih kontrola, kao i uvođenje imovinskih kartona za inspektore u svim inspekcijskim službama…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda 26. VII. 2022… 00: 22… Šta je predložila Bošnjačka stranka na sastanku sa PES- om… (foto, video)

Bošnjačka stranka BS je načelno saglasna sa PES-ovim predlogom osnovnih 10 principa za formiranje 44. Vlade Crne Gore. Zadovoljni smo današnjim sastankom koji je potvrda ozbiljnog i odgovornog pristupa obije strane kreiranju buduće Vlade, navodi lider BS-a Ervin Ibrahimović u saopštenju dostavljenom medijima nakon večerašnjeg sastanka predsjednikom PES-a i potencijalnim mandatarom Milojkom Spajićem

“Cijeneći interesovanje javnosti za određena pitanja, predložili smo dopune dostavljenih principa kako bi na jasnim osnovama postavili stabilne temelje buduće evropske Vlade. Podržali smo principe broj 1 i 2, dopunjavajući princip broj 2 koji se tiče vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije obavezom Vlade da poštuje preporuke Venecijanske komisije, da stvori društveno politički ambijent u kojem tužioci i sudije mogu da obavljaju svoje funkcije bez bilo čijih političko-ekonomskih uticaja, pritisaka i prijetnji, uključujući obavezu poštovanja principa suzdržavanja visokih državnih i političkih funkcionera od komentarisanja nepravosnažnih odluka i postupaka koji su u toku”, naglasio je Ibrahimović.

Takođe, dodao je da su, potencirali da se u principima navede i princip nulte tolerancije na korupciju u javnoj upravi i državnim preduzećima, te jačanje sistema unutrašnjih kontrola, kao i uvođenje imovinskih kartona za inspektore u svim inspekcijskim službama.

Čitaj još:   SKANDAL: Odbor za imenovanja Opštine Pljevlja predložio 37 funkcionera iz nekadašnjeg DF- a, bez Bošnjaka u upravljačkim strukturama javnih preduzeća PLJEVALJA... (foto)

“Podržali smo princip broj 3 – sprovođenje programa Evropa sad 2, ali smo tražili da se taj princip dopuni garancijama vezanim za penzijski fond i zdravstveni sistem, jer su to pitanja koja su ostavljala nedoumice u javnosti. Predložili smo uvođenje novog, za građane boljeg, modela utvrđivanja osnovice za obračun penzije na osnovu 10 najpovoljnijih godina za osiguranika”, istakao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima predložili su i dopunu principa broj 9, obavezom Vlade da pripremi poseban zakon kojim će se urediti rad privrednih društava u državnom vlasništvu, kako bi neke negativne pojave bile onemogućene preciznim zakonskim propisivanjem, počevši od ograničavanja visina zarada i naknada i otpremnina članova upravnih odbora i direktora ovih preduzeća, preko propisivanja uslova za njihova imenovanja i razrješenja, ali i odgovornosti za štetu koju pričine preduzeću nedomaćinskim upravljanjem.

“Osim ovih dorada predloženih principa od strane PES-a, predložili smo da se u osnovne principe za formiranje 44. Vlade dodaju obaveza pune implementacije UN konvencije i pravima lica sa invaliditetom i reforma sistema vještačenja invaliditeta, unapređenje političke participacije žena u zakonodavnoj vlasti i uvođenje kvota za žene u izvršnoj vlasti, ispinjavanje preporuka Savjeta Evrope oko suzbijanja govora mržnje u oflajn i onlajn prostoru, kao i suzbijanja seksizma”, kazao je Ibrahimović.

Predložili su uvođenje jasne odgovornosti nosilaca javnih funkcija za odluke zbog kojih država plaća enormne iznose naknade štete i sudske troškove, kao i definisanje zakonskih rokova za okončanje sudskih postupaka u radnim sporovima i sporovima koji se odnose na imenovanja i razrješenja, kako bi i u toj oblasti sveli na minimum sada ogromne iznose koje država plaća.

“Smatrali smo bitnim da oročimo obavezu za donošenje Zakona o Vladi i zakona o Skupštini u roku od šest mjeseci od formianja Vlade”, smatra Ibrahimović.

Čitaj još:   HOROR, Po Danijela, došla policija i ZATEKLA UŽAS: Skinuo maloletnu sestru, pa je zlostavljao, sve ispričao majci otišao u šupu i... (foto)

Ovim sastankom završen je prvi krug konsultacija, pa očekujemo da PES na osnovu obavljenih razgovora i dobijenih predloga predloži konačan tekst principa za formiranje 44. Vlade, kao i predlog koji politički subjekti će biti konstituenti nove Vlade.

“Tek nakon utvrđivanja principa i strukture parlamentarne većine, biće moguće govoriti o resorima”, zaključio je Ibrahimović.

BONUS VIDEO: Sastanak Milojka Spajića sa predstavnicima Bošnjačke stranke, 25. jul 2023.

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more