IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VJEROVALI ILI NE: Snijeg zabijelio Austriju, na zapadu zemlje obvezni lanci… (foto, video)

Iako je avgust, neke planinske dijelove na zapadu Austrije danas je zabijelio snijeg. Riječ je o dvije savezne pokrajine u srcu Alpa, Tirolu i Vorarlbergu, javljaju austrijski mediji.

BEČ: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 07. VIII. 2023… 18: 38… VJEROVALI ILI NE: Snijeg zabijelio Austriju, na zapadu zemlje obvezni lanci… (foto, video)

Dnevni list Kronen Zeitung pod naslovom “U Austriji pao snijeg. Na zapadu obavezni lanci” i nadnaslovom “Iako je avgust”, upozorava Austrijance da su na alpskoj cesti planinske skupine Silvretta, na granici između Tirola i Vorarlberga na 2032 metra nadmorske visine i naplatnim kućicama za cestarinu Bielerhöhe u općini Partenen na 1051. metar nadmorske visine – obavezni lanci za sva motorna vozila.

Gotovo za nepovjerovati, s obzirom da je tek početak mjeseca i da mnogi ne samo domaći nego i strani turisti u ovo vrijeme idu visoko u Alpe, kako bi se malo rashladili i nadisali svježeg zraka. I pobjegli od ovogodišnjih i u Austriji nesnosnih ljetnih vrućina.

Stoga je, kako navodi Kronen Zeitung, zbog snijega od noćas zatvorena popularna turistička panoramska cesta (Passstraße), s mnogo opasnih zavoja koja vodi preko prijevoja iz 39 kilometara duge doline Montafon u Vorarlbergu do doline Paznauntal u Tirolu.

U slučaju da zapadne veći snijeg moraju stoku i ovce odmah otjerati natrag u dolinu. U alpskim predjelima, obično je to, nakon četiri do pet mjeseci ispaše, ovisno o vremenu, negdje oko polovice rujna. Ali, snijeg koji je pao, neće dugo ostati tvrde meteorolozi i navještaju već za sutra smirivanja vremenskih (ne)prilika, a za petak povratak ljeta i 28 stupnjeva Celzija.

Čitaj još:   SKANDAL: Spajić saglasan sa DAROM sa SMOKOVCA oko SREBRENICE...

Važna informacija ne samo za one koji se spremaju na ljetni odmor nego prvenstveno za stanovništvo i službe hitne intervencije na jugu Austrije, koje je kišno nevrijeme i oluja proteklog vikenda potopila i nanijela ogromne materijalne štete. I odnijela jedan ljudski život u Koruškoj. Još gore je jedino bilo u Sloveniji, koja je, kako pišu austrijski mediji, doživjela “apokalipsu biblijskih razmjera”.

BONUS VIDEO: Schnee in den Alpen: Einige Zentimeter Neuschnee

izvor Hayar.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more