IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKU Spajiću još 30 dana: Vlada CRNE GORE sa ZBCG ili DPS– u suprotnom raspad PES- a… (foto)

Sjutra se navršavaju dva mjeseca od kada je Spajić dobio mandat da sastavi kabinet za novu 44. Vladu Crne Gore. Pregovori puni uspona i padova i dalje traju, a po prvi put se iz tabora Pokreta Evropa sad čulo Demokratska partija socijalsta, jer je poslanički klub PES-a dao zeleno svjetlo Spajiću da podršku za novu Vladu potraži i od DPS- a...

Poslanički klub PES-a ovlastio je, na sastanku održanom u petak uveče, rukovodstvo stranke i pregovarački tim na čelu sa Spajićem da razmotre nove opcije u formiranju vlade.

Potez poslaničkog kluba usledio je nakon što su Demokrate definitivno stopirale formiranje vlade sa 41 poslanikom odbivši da presudan glas bude poslanika Demokratske unije Albanaca Mehmeta Zenke, koji je na izborima bio na listi Demokratske partije socijalista ali je u međuvrmenu formirao poslanički klub sa Albanskim forumom.

Prethodno su Demokrate podržale Spajića da zajedno sa manjinskim strankama formira Vladu.

Problem je, medjutim, što Spajić nema većinu unutar svoje liste jer dvije poslanice odbijaju da podrže Vladu bez koalicije Za budućnost Crne Gore koju čine stranke bivšeg Demokratskog fronta (DF). Za njihov ulazak u Vladu se zalaže i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je potpredsjednik PES-a i pod čijom su kontrolom, prema pisanju medija, dvije poslanice.

Poslanice Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur su odbacile te navode. Pejovićeva je isključena iz stranke a Ćinćur je Predsjedništvo PES-a optužilo da radi u korist nekih.

Kako su poslanici tj. u ovom slučaju poslanice vlasnice svojih mandata, teško je za očekivati da će se odreći istih što obezbjeđivanje većina za formiranje nove VLade čini nemoguću misiju za Spajića.

Čitaj još:   BIĆE SNIJEGA ZA NOVU 2020, KREĆE SMRZAVAVANJE, BUDITE SPREMNI: Od 01. 01 NOVI HAOS, ne izlazite iz kuća... (foto)

Spajiću su prema novim kalkulacijama ostale dvije opcije ili da e obrati DPS-u ili bivšem DF-u tj. koaliciji “Za budućnost Crne Gore”.

ZBCG u novoj Vladi ne vide međunarodni partneri, SAD i EU koji su vrlo jasno to saopštili i to kao zvaničan stav.

Spajiću očigledno ne preostaje ništa drugo nego da se obrati za pomoć DPS-u u nekom novom aranžmanu da i kao manjinska podrška ili kao neko aktivno učešće ostaje da se vidi.

No, iako se čini kao moguće iz DPS-a još nisu reagovali zvanično na mogućnost da DPS podrži Spajićevu Vladu.

Prema riječima profesora Miloša Bešića, Evropa sad mora da sastavi ovu vladu. Mandatar Milojko Spajić jednostavno mora to da uradi.

“Otud i moj argument da će Vlade sigurno biti. Jer ako ne sastavi ovu vladu, Evropa sad će na sljedećim izborima biti prepolovljena, a onda će brzo i nestati. Ove vlade mora biti ili njih neće biti”, rekao je Bešić za RTCG.

On navodi da Spajić nalazi u teškoj situaciji.

“Prije ili kasnije, on će morati da se opredijeli za DF ili DPS. Prosto će morati. I niko tu ne može da mu sugeriše. On je mandatar i on bira za koga će se opredijeliti. On je pokušao neku kombinatoriku s 41, ali to je jedna nestabilna struktura i sad koga god da odabere on gubi neke poslanike s vlastite liste”, rekao je Bešić.

Čitaj još:   ZAŠTO BOSNOM LETE GOLE FOTKE PROFESORKE: Hoće da mi unište život...

Da li je Spajić već prelomio od koga će tražiti dodatnu podšku za svoju Vladu crnogorski građani će saznati u foto finišu vrućeg političkog ljeta. Ako Spajić ne uspije u svojim planovima, novi izbori biće neminovnost.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more