IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTEST u Podgorici: Suverenističke stranke da razmisle o bojkotu i povlačenju iz institucija… (foto, video)

Građani su se večera okupili ispred Skupštine Crne Gore. Protest su organizovali  Forum slobodnih građana Luča i dio opozicionih partija, a povodom izbora Andrije Mandića za predsjednika Skupštine.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 30. 10. 2023… 19: 18… PROTEST u Podgorici: Suverenističke stranke da razmisle o bojkotu i povlačenju iz institucija… (foto, video)

Sa skupa je poručeno – Izborom Mandića, ovaj dom je postao razvalina. Protest je završen, ali bunt nikad.

19:00 Kristina Šcepanović, potpredsjednica mladih socijalista Evrope

Nije zora no je mrkli mrak. Nikad mračnije nije bilo do danas kad u fotelju predsjednika isporučen četnički  vojvoda.

Čuli smo pokajničke poruke u plašljivom tonu. Poziva na pomirenje pa se postavlja pitanje sa kim to četnik hoce da se miri. Taman smo ispratili prodane duše, a dobili nove da za vreću srpskih dinara prodaju naše blago, našu Crnu Goru.

Nikad necemo pristati na četničkog vojvodu i stranog državljanina na čelu skupštine. Nikad nećemo odustati od Evrope i zapadnih vrijednosti čak i onda kad zapadni saveznici žmure pred napadima na nas. Branićemo Batrićevića koga lažno napadaju. Necemo dozvoliti krađu popisa. Bojkotovaćemo ga, ovo je tek početak naše borbe u kojoj ćemo na kraju pobijediti.

BONUS VIDEO: Protest ispred Skupštine

18: 56 Oskar Huter iz  DPS-a poručio je da ne može biti sramnije od toga što četnički vojvoda, organizator državnog udara, preuzima funkciju predsjednika parlamenta

Poslanik DPS Oskar Huter poručio je građanima da kao neko ko dolazi iz partije koja je“ dala nemjerljivi doprinos referendumskoj obnovi Crne Gore“, spreman je da prihvati sve njihove greške, da prizna da je mnogo toga sigurno moglo i drugačije i bolje. 

„Ali ne mogu se śetiti nijedne naše greške iz postreferendumskoga vremena koja bi se mogla mjeriti s otvorenim revizionizmom prošlosti, s glorifikacijom najgorih zločinaca iz ratova u minulome vijeku, s kleronacionalizmom, s veleizdajničkim temeljnim ugovorima, s beatifikacijom onih čije su ruke do ramena okrvavljene nevinom krvlju đece, žena i staraca i svih ostalih kojima nije bilo mjesta u zacrtanoj homogenoj velikoj Srbiji“, istakao je Huter. 
 
Baš takvi su, kaže on, preuzeli vlast prije tri godine. 

„Izvrnuli su sistem vrijednosti naopačke, i žele gaziti crnogorske intelektualce i gasiti crnogorske institucije, kako to čine od FCJK. Žele ućutkati glas RAZUMA, glas OTPORA, glas SLOBODE! Smetaju im Batrićević, Čirgić, Radoman. Da im je kukavcima gumicom da ih izbrišu i da počinu. A jedan od njih – onaj s činom četničkoga vojvode, vojvode tuđega kolaborantskog pokreta, onaj koji je prvostepeno osuđeni terorist i organizator državnoga udara – danas preuzima funkciju predstavnika najvišega državnog zakonodavnog doma, Skupštine Crne Gore“, kazao je Huter. 

Istakao je kako „predśednik Skupštine jedne NATO članice postaje čovjek čiji je glavni politički cilj antinatovski.

„Predśednik Skupštine jedne nezavisne države postaje čovjek koji se borio protiv njene nezavisnosti, čovjek koji tu nezavisnost ni danas ne prihvata. Sramno da sramnije ne moze biti!! E mi ne smijemo i nećemo nikad prihvatiti one koje je kralj Nikola slao na studije, a iz Beograda su se vrtali čašćavajući ga bombama!! Nećemo i ne smijemo prihvatiti ni one što su spaljivali Zvicere, ni one što su strijeljali Ljuba, a vješali Gojka i Musu! A i nas bi da izbrišu i da nas nema! A IMA NAS!!!I BIĆE NAS!!! Spremni smo na svaku žrtvu, bez obzira na njenu cijenu, jer domovina se ne prodaje, niti izdaje, domovina se bezrezervno voli i brani, sada, śutra i zanavijek“, poručio je Huter.

18:45 Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević pozvao direktora MONSTATA  da podnese ostavku

„U odbrani stoje kao jedan oni koji građansku Crnu Goru nose u srcu – ujedinjuje nas bezuslovna i neuništiva ljubav prema jedinoj domovini koju imamo“, rekao je Zirojević. 

Okupili smo se, kazao je on, da izrazimo jasan protest protiv cetnickog vojvode. 

„No, Andrija Mandić se update-ovao, ali nećemo dozvoliti da nas lažna retorika prevari – vuk dlaku mijenja ali čud nikad”, istakao je Zirojević.

Kako dodaje, okupili su se i da izraze protest povodom popisa. 

“Dok Raković sanja snove o CG, ne vidi da je njegova zemlja sve manja. Nikad nijedan Crnogorac neće dati ni pedalj ove zemlje”, poručio je Zirojević. 

Ističe i da je Spajićeva vlada vlada DF-a i Aleksandra Vučića.

„Ne može se stititi Ustav države koju ne poštujete, isti onaj Ustav koji ste bacali na pod i gazili. Iako mi znamo da ljepše zastave i himne nema, ne možete ih braniti ako ih ne osjećate svojima”, naglasio je Zirojević. 

Maske su, poručuje, pale. 

„PES i Demokrate su nam jasno pokazali ko su, stajući rame uz rame s četničkim vojvodama”, kaže Zirojević.

Važno je, dodaje, da se prisjetimo kad se Mandić zabrinuo ko će CG „braniti od Šiptara i njihovih pretenzija” 

„Časni albanski narod nije glasao za cetnickog vojvodu na čelu parlamenta”.

Pozvao je i direktora Uprave za statistiku da podnese neopozivu ostavku jer je „lagao narod, unosio nemir i prijetio kako bi od Monstata napravio drugu srpsku kuću“.

18:33 Obraćanje Jelene Marković, Liberalna partija Crne Gore 

Čitaj još:   NA DRUŠTVENIM MREŽAMA snimci povrijeđenih na protestu u Podgorici: Na goloruki narod idete šok bombama i suzavcem... (foto, video)

Dobor veče Crnogorke i Crnogorci, dobro veče čojski i sojski Muslimani, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, a i svi drugi građani Crne Gore!

Tužilaštvo izgleda ne vidi da se pokušava puzajući udar?!

Djelovi državnog sistema podsticali su i stvorili, uz pomoć klerofašistickih struktura i predstavnika najviših državnih organa Srbije, ambijent – ANTICRNOGORSKOG DJELOVANJA I NEGIRANJA CRNOGORSKE NACIONALNOSTI. U ovim uslovima nije moguće SLOBODNO izjašnjavanje građana u procesu popisa, niti su garantovani vjerodostojni rezultati tog izjašnjavanja, jer se naprosto nijesu stekli uslovi za to. 

I u jednoj vrsti ,,tihog” vanrednog stanja i ,,popisnog puča “ – građani imaju pravo da BRANE DRŽAVU svim demokratskim sredstvima. Jedno od tih je BOJKOT POPISA. Ovaj proces može imati za posljedicu nestanak Crne Gore isto kao posle tzv. Podgoričke skupštine 1918.g. i umjesto da VDT reaguje i spriječi pokušaj istog, procesuira govor mržnje i plasiranje anticrnogorstva, oni ovakvim postupcima staju na stranu Crkve Srbije i Vučića.

Ne zaboravimo da su se neki ministri u Vladi Srbije i sam Vučić umiješali u kampanju popisa stanovništva u Crnoj Gori, a da naše Institucije nijesu uopšte reagovale. Ni glasa nije bilo da se Srbija upozori da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Naprotiv, beogradski patrijarh Porfirije, u sred Crne Gore negira postojanje crnogrskog naroda i to u prisustvu naših navećih zvaničnika Milatovića i Abazovića.

Čije je to tužilaštvo pitam vas?! 

Na čelo crnogorske skupštine izabran je ČETNIČKI VOJVODA MANDIĆ i koliko su uništene naše institucije sistema jasno je kad se događa da tu može biti on, protiv koga se vodi krivični postupak za najteže krivično djelo- TERORIZAM U POKUŠAJU.

Običan građanin prilikom zaposlenja dostavlja potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, a kako je moguće da je Mandić na čelo ovako važne institucije došao bez iste?! To potvrđuje uz jos niz dokaza od kojih je još jedan to da je državljanin Srbije, a to ni zakon CG ne dozvoljava ,ali evo koliko su urušene institucije sistema od ,,oslobodioca” i koliko oni ne poštuju njene zakone i Ustav Crne Gore. 

Misle li možda da nam Mandića mogu servirati kao pomirenje? 

Da li se može pomiriti antifašizam sa fašizmom? 

To su ideološki dva različita pola. Jedan koji predstavlja demokratsko društvo, multikulturalnost i međuvjerski sklad i drugi koji zna samo za jedan narod, jednu crkvu i jednu veliku državu na prostoru Balkana!

Četnički vojvoda pripada onom polu koji promoviše mrak kroz fašizam, kleronacionalnizam i hegemonizam.

I na Vukovar kad kretaše pjevali su: ,,Mi ne tražimo ništa novo nego carstvo Dušanovo!”

E sigurni budite NEĆEMO VAM DOZVOLITI! NIKAD!!! NEĆE CRNA GORA BITI TRAMPA ZA KOSOVO!!! NIKAD!!!

U prilog ovoj tvrdnji ide i izjava Dodika, a i mnogih drugih beogradskih zvaničnika Rakovića, Vulina, Porfirija i ostalih koji rade po nalogu Vučića i Rusije i otvoreno negiraju CRNOGORCE i žele da od Crne Gore naprave SRPSKU DRŽAVU!

Poručujem im NIKAD!

MI ĆEMO JE BRANITI I ODBRANITI I NEĆEMO DOZVOLITI DA NAŠA MAJKA CRNA GORA PO DRUGI PUT DA NESTANE KAO ŠTO SU TO URADILA NAZOVI ,,BRAĆA” 1918!!! 

Srpska crkva i Srbija pokušavaju da falsifikuju, kradu crnogorsku istoriju i kulturu, da prisvajaju crnogorski indetitet, naše sarkalno blago otimaju! A to je nista drugo nego zločin prema jednom slobodarskom crnogorskom narodu!

U Srbrenici se desio genocid, e sa druge strane to isto rade ođe samo ne puškom već lažima i prevarama uzimaju nam sve, a to se u savremenom svijetu zove KULTURNI GENOCID na koji mi necemo više geledati mirno. Evropska unija i Nato moraju da nas zaštite od ovakvog zločina. Ne smijete više zabadati glavu u pijesak već odlučno reći stop! Zato što Crkva Srbije sve, ali ne vjerska institucija! Evropski Parlament je zbog toga donio posebnu rezoluciju o Srpskoj crkvi. Zar to nije signal da ođe kod nas i na Balkanu nije sve u redu i da se treba jasno odrediti kod onog što je izazvao rat 90ih godina? Čekate li možda da se isto ponovi ođe kod nas pa tek tada da reagujete?! Na vama je velika odgovornost, jer ste učesnici svih desavanja ođe! Da li dobijate pravu sliku o dešavanjima u Crnoj Gori kroz izvještaje ambasadora? 

Pop srpski Joanikije zlokobno je najavio da ce CG biti mala Ukraina i vidimo da se ka tome ide veoma ubrzano. Ovo kažem samo da se podśetimo! 

Pozivam predstavnike KVINTE da dignete glas protiv nadolazećeg fašizma u Crnoj Gori i da jasno poručite Vučiću, Porfiriju i Putinu da im te zle namjere neće proći jer budite sigurni u jedno, da to slobodarski crnogorski narod kao i manjinski narodi u Crnoj Gori neće dozvoliti!

Srbija je država u kojoj našu mladost i naše studente uslovljavaju da popune liste da su Srbi i pitam EU i SAD šta je to, zašto ćute? U Srbiji kojoj žive naša braća, sestre i naši najrodjeniji ne smiju da se izjasne kao Crnogorci jer prema njima se vrši teror. Nekad je u Srbiji živjelo 200 hiljada Crnogoraca, a sad po zadnjem popisu samo 20 hiljada pa pitam EU kako je to moguće !?

SHVATITE, MI NIJESMO SRBI!

MOJA MAJKA je pupčanom vrpcom vezala moju NACIONALNOST, znači, imam dvije majke, onu koja me je rodila i CRNU GORU koju svi nosimo u srcu!

Čitaj još:   VULIN U EKSTAZI: "Dan državnosti Srbije ne može se obilježiti bez Republike Srpske, mi smo jedno, živjeli Srbi"! (foto)

MI NIKAD NEĆEMO IZDATI svoju majku!!!

VJEČNA JE CRNA GORA!

18:27 Obraćanje Peđe Vušurovića iz Foruma slobodnih građana Luča 

Dragi antifašisti, građani i građanke Crne Gore svih! Na miran i dostojanstven okup onih koji se ne boje, neće incident, ni nametnut, ni spontan, skup svjesnih da smo ostali sve što oni nijesu!

Dobrodošli na okup pred ovaj danas uniženi, a nekad visoki dom, vaskrsao punih dvadeset godina nakon kvislinških odluka Podgoričke skupštine, vaskrsao iz i Crnogorske i Antifašističke Skupštine narodnog oslobođenja!

Pred dom željen i zidan kroz dva Ustanka. Spomenik je njihovog junaštva i ratnih zasluga ove zemlje, armiran sjenima 14.500 crnogorskih partizana, nebrojenih žrtava fašističkog i četničkog terora i osvještan njihovim junaštvom!

Zamoliću Vas za minut ćutanja u njihovu čast, u čast svijetle tradicije ove kuće, koja danas tamni, kao i svih nevinih žrtava ruske agresije i palestinsko izraelskog sukoba…

Slava im…

Pred Dom koji i simbolički, i moralno, i politički današnjim izborom postaje razvalina! Danas je u Savjet za odbranu i bezbjednost slavodobitno izborom “brata Andrije” umarširala peta kolona. Spram vojvodstva – sablja i ordenje!

Današnjim je izborom svakome, sem onome ko u zemlji i van nje drži oči širom zatvorene, jasno da je zarivena krvava kama u meki trbuh crnogorskih evroatlanskih stremljenja!

Pobijedili su 30. avgusta, sa Dodikom u kolu, na Rakovićeve note i zakleti Vučiću, čuvaju mrkle tekovine našeg sunovrata.

I mi smo, ali 9. maja 45-te, na Dan pobjede i Dan Evrope, i na okup smo jer su naše i jedna i druga! I Pobjeda i Evropa! Za prvu nas pitaju Đedovi, za drugu će nas pitati Đeca!

Nema singapurske tehnike kojom se švajcarska čokolada u trenu vadi iz šešira, a kamoli šubare četničke! Više negoli iz srpske mantije – samo zadah mraka i progona! Od trulih kompromisa truliće temelji svega što čini Crnu Goru, a sa njima i njenu i našu budućnost.

Kaže da je njegov predsjednik Putin. I mi na to – Slava Ukrajini! I aferim Bobanu, svakom poput njega i svima uz njega! “A mi čekamo na svoju zemlju…”

Slava Ukrajini, za koju je toliko noći šetalo i diše Crna Gora i njeno Cetinje, naša izviiskra i luča netrnuta, za Vojvodu beznačajno selo u nekoj zabiti… pod Lovćenom, do kojeg mu je svakako dug put! Pa polako, i ko zna gdje i ko zna kad…kao i spomenik kralju Aleksandru.

Stojimo ovđe da dignemo glas, jasno i bez uvijanja, kao pred Belveder, uoči isporuke Jovana Mićovića, na još svetiju i stariju stolicu od ove, da kažemo zbog čega je sve, i zašto, i da zaključimo zašto nikad ne može biti naš predsjednik ove počivše Skupštine – jer je Nedostojan!

Sa nama i uz nas su i večeras predstavnici crnogorskih suverenističkih partija: …

Birani su jer su najpozvaniji da građanskoj i antifašističkoj Crnoj Gori kažu svoju riječ i stav! Njima je palo u dio da sjede preko puta i vide šta im je i šta nam je raditi! A civilno društvo, svakako, naravno ono van kasarne koncerna “Vijesti”, ćutaće taman koliko će se i popisivati! Spiskove imate, ali popis teško! Jer smo mi ovđe, na svome kamenu – doma, a samo za vas ne! Za prijatelja vazda, a za vas – nikad!

Za početak, zarad vječnosti i do kraja – Bojkot! 

Nesalomivi i nepokolebljivi, trezveni i svjesni, Vi koji prepoznajete i koji ste pročitali! Ovim je naš večerašnji protest završen, a bunt nikad…

U ime FSG “Luča”, koristim priliku da suverenističke stranke još jednom svesrdno pozovem na okup i iskreno jedinstvo, uz molbu da razmisle o bojkotu i povlačenju iz prosutih institucija ove zemlje, počevši od večeras uniženog doma pred nama…

18:24 Okupljenim građanima obraća se Peđa Vušurović iz Foruma slobodnih građana Luča. Vušurović je pozvao da se održi minut ćutanja za postradale u palestinsko- izraelskom sukobu.

BONUS VIDEO: Protest ispred Skupštine (1)

18:14 Okupljeni ispred Skupštine uzvikuju “Ne ljubimo lance”, “Četnici napolje”. 

18:12 Ispred Skupštine su pojačane policijske snage. 

.

izvor Antena M

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more